FERVEX contine o bacterie periculoasa. A fost retras de pe piata astazi!

Medicamentul Fervex a fost retras din farmacii, dupa ce producatorul francez a descoperit un lot cu incarcatura microbiana, Agentia Europeana a Medicamentului hotarand retragerea de la vanzare a tututor formelor aflate pe piata, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, presedintele ANM, Marius Savu.

Producatorul medicamentului, fabrica Upsa din Franta a grupului american Bristol-Myers Squibb, a descoperit un lot cu incarcatura microbiana, respectiv Fervex cu aroma de zmeura, pentru care a cerut retragerea de pe piata, ca masura de precautie, a spus presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM), Marius Savu.

Ulterior, Agentia Europeana a Medicamentului a hotarat retragerea de la comercializare a tuturor formelor de Fervex granule pentru adulti si copii, nu numai a celor cu aroma de zmeura, a precizat Marius Savu.

Marius Savu a precizat ca medicamentul Fervex cu aroma de zmeura nu se comercializeaza in Romania, dar in urma deciziei Agentiei Europene a Medicamentului, Fervex a fost retras de la vanzare in toate variantele comercializate.

„Retragerea a fost extinsa ca o masura de precautie deoarece produsele mentionate mai sus sunt similare cu Fervex Raspbery aroma de zmeura. Datele colectate pana in momentul de fata sugereaza ca zaharul (sucroza) folosit in compozitia acestor produse este sursa prezentei microbiene. Prin urmare, datorita unor masuri de precautie extrema, Bristol-Myers Squibb retrage de pe piata aceste produse care au aceeasi sursa de zahar (sucroza)”, precizeaza Bristol-Myers Squibb intr-o declaratie transmisa MEDIAFAX.

 

Bristol-Myers Squibb precizeaza ca va continua sa investigheze aceasta problema si va furniza noi date deindata ce vor fi disponibile.

Presedintele ANM a mai spus ca reactiile adverse care ar putea fi produse de medicamentele Fervex cu incarcatura microbiana sunt greata, varsaturi si diaree.

Medicamentul Fervex este recomandat pentru tratamentul simptomatic al racelilor comune, rinitelor alergice si vasomotorii, starilor gripale, pentru ameliorarea stranutului, secretiei nazale apoase, inflamatiei mucoaselor nazala si sinusala, febrei, durerilor de cap si musculare, potrivit prospectului produsului.

In Franta, compania Bristol-Myers Squibb (BMS) a decis, in acord cu Agentia nationala pentru siguranta in utilizarea medicamentelor si produselor de sanatate (ANSM), retragerea de la comercializare a tuturor loturilor de Fervex granule, atat varianta pentru adulti, cat si cea pentru copii, a caror data de expirare este martie 2016. ANSM a anuntat aceasta dispozitie pe 23 mai.

Cu aproximativ o luna inainte, pe 26 aprilie, BMS a decis, tot in acord cu ANSM, sa retraga loturile de Fervex pentru adulti cu aroma de zmeura care expirau in februarie 2016, ca masura de precautie, dupa ce a constatat anomalii la patru loturi din acest produs, care nu intrasera in circuitul comercial, in urma unor analize de rutina, se arata pe site-ul ANSM.

In urma unor investigatii suplimentare, efectuate dupa 26 aprilie, compania farmaceutica a decis retragerea altor doua produse Fervex, cu formule comparabile cu varianta cu aroma de zmeura pentru adulti. Sortimentul Fervex fara zahar nu se numara printre produsele retrase.

Laboratorul BMS nu a mai detectat nimic legat de anomalia constatata la produsul Fervex suspectat care sa fie semnalat in sistemul de farmacovigilenta, potrivit sursei citate.