Acasă ACTUALITATE Fiecare cetatean englez primeste saptamanal, gratuit, cate doua teste pentru Covid-19!

Fiecare cetatean englez primeste saptamanal, gratuit, cate doua teste pentru Covid-19!

124

Englezii vor primi gratuit, saptamanal, cate doua teste rapide Covid-19, ca parte a extinderii programului de testare al guvernului britanic, scrie BBC, citat de news.ro.

Masura va fi implementata incepand de vineri. Kiturile, care pot da rezultate in aproximativ 30 de minute, vor fi disponibile gratuit la centrele de testare, in farmacii si prin posta.

Testele sunt oferite deja in scoli si familiilor elevilor si celor care trebuie sa ii paraseasca locuintele pentru a merge la serviciu.

Ministrul britanic al Sanatatii a spus ca aceasta masura va ajuta la prevenirea aparitiei de focare, avand in vedere ca restrictiile vor fi relaxate, insa criticii programului sustin ca risca sa devina o risipa „scandaloasa” de bani, considerand ca aceste teste nu sunt relevante.

Prim-ministrul Boris Johnson urmeaza sa se intalneasca cu membrii Cabinetului pentru a semna noua etapa de relaxare a masurilor din Anglia, incepand cu 12 aprilie. Magazinele neesentiale vor fi redeschise si localurile vor putea sa isi serveasca clientii in aer liber.

Despre planul privind testele gratuite, Johnson a spus: „Pe masura ce progresam cu programul de vaccinare si avand in vedere ca urmeaza, cu precautie, sa relaxam restrictiile, testarea rapida regulata este si mai importanta pentru a ne asigura ca aceste eforturi nu sunt irosite”.

Testele rapide sunt destinate celor care nu prezinta simptome de Covid-19 si pot fi facute acasa.

In cazul unui rezultat pozitiv, persoana in cauza si cei cu care locuieste in aceeasi casa trebuie sa se auto-izoleze. Ei pot ulterior comanda un test PCR, efectuat in general in cazul simptomaticilor. Daca la acest test rezultatul este negativ, perioada de carantina se incheie.

La jumatatea lunii februarie, erau efectuate zilnic aproximativ 250.000 de teste rapide, iar numarul acestora a ajuns la 1 milion pe zi, la finalul lunii martie.

Dr. Susan Hopkins, director al Public Health England, a spus ca testarea rapida poate descoperi cazuri care altfel nu ar fi depistate, ajutand in acest fel la intreruperea lantului de transmitere a bolii.

Cele mai recente date arata ca, din 4,2 milioane de teste facute in scoli si facultati, in saptamana 18 – 24 martie, 4.502 au avut rezultat pozitiv.

Pana in prezent, in Marea Britanie au fost inregistrate peste 4,35 de milioane de cazuri de Covid-19 si mai mult de 126.800 de decese asociate. Peste 31,5 milioane de oameni au primit cel putin o doza de vaccin.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos