23.7 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăEconomieFinantam fermierii turci si mancam rosii fara gust: Romania a ajuns cel...

Finantam fermierii turci si mancam rosii fara gust: Romania a ajuns cel mai mare importator de rosii din Turcia

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Ministerul Justiției va începe demersurile pentru extrădarea cumnatului lui Mircea Geoană

Ministerul Justiției va începe demersurile pentru extrădarea cumnatului lui...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

România este în prima jumătate a acestui an cel mai mare importator de roșii din Turcia, potrivit agenției turce Anatolia, citată de Rador.

Doar în primele șase luni ale anului, România a importat din Turcia roșii în valoare de peste 60 de milioane de dolari. În paralel, guvernul subvenționează cu 260 milioane lei din bani publici programul ”Tomata” pentru sprijinirea producției interne, un program inițiat de guvernele PSD. Datele producătorilor turci arată că în perioada ianuarie – iunie 2023, Turcia a exportat roșii în valoare de 326 de milioane de dolari. În prima jumătate a acestui an, Turcia a exportat către România roșii în valoare de 60,783 milioane de dolari.

România a fost urmată de Ucraina, cu exporturi în valoare de 51.315.000 de dolari, de Polonia cu 38.626.000 de dolari și Germania, cu exporturi de 35.314.000 de dolari. Rusia s-a situat pe locul cinci, valoarea exporturilor fiind de 29.563.000 de dolari.

În paralel însă, România investește în fiecare an zeci de milioane de euro din bugetul statului pentru a finanțata producția internă de roșii, după o celebră inițiativă a lui Liviu Dragnea din 2017, transformată ulterior în ”programul Tomata”.

În acest an, subvenția de la bugetul de stat e acordată de guvern an ca ajutor de minimis pentru culturile în sere și solarii. În 2023, bugetul total alocat de Ministerul Agriculturii este de 262 milioane de lei (53 milioane de euro). Scopul programului e stimularea producției de roșii în afara sezonului, astfel că legumicultorii trebuie să înceapă producția din primăvară.

Subvenția plătită de stat pentru programul Tomata 2023 este de 3.000 de euro per beneficiar eligibil, cu o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați de solar sau seră și care valorifică minim 3 kilograme de roșii pe metrul pătrat, potrivit hotărârii de guvern care stabilește regulile acestui ajutor de stat, arată G4Media.ro.

Ultimele stiri