Acasă Sanatate Fond national pentru siguranta pacientilor in spitale. Guvernul anunta primele masuri concrete...

Fond national pentru siguranta pacientilor in spitale. Guvernul anunta primele masuri concrete dupa tragedia de la ”Matei Bals”

45

Ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu a anuntat, sambata, intr-o conferinta de presa ca se va institui un fond national pentru siguranta pacientilor in spitale, la incendiu, la cutremur si in cazul infectiilor nosocomiale. De asemenea, toate locurile care vor fi deschise in platforma de programare pentru vaccinare in perioada urmatoare vor fi alocate exclusiv persoanelor varstnice, celor cu boli cronice, persoanelor cu handicap sau celor care locuiesc cu aceste persoane, masura fiind decisa in urma analizelor care arata ca cea mai mare mortalitate in randul persoanelor cu COVID-19 a fost inregistrata la aceste categorii de persoane.

Vlad Voiculescu anunta masuri urgente pentru ca tragedii precum cele la Matei Bals sau Piatra Neamt sa nu se repete, printre acestea fiind adoptarea de masuri impreuna cu IGSU. El a anuntat ca marti va fi finalizat un raport privind stadiul masurilor luate de la controalele din luna noiembrie a anului 2020. El a precizat ca tratamentul cu oxigen necesar pacientilor cu patologia COVID-19 face ca securitatea la incendiu sa fie „deosebit de dificila” in multe spitale.

„Lucram deja cu IGSU la masuri urgente care sa vina sa repare neregulile constatate deja. Saptamana viitoare, marti, vom avea un raport care sa prezinte stadiul masurilor luate de la controalele din luna noiembrie a anului 2020. Nu stim cu exactitate cauza de la Matei Bals, dar ce este clar este ca pandemia si tratamentul necesar pentru COVID-19 au pus o presiune suplimentar, asupra personalului si a infrastructurii din spitalele care trateaza pacienti cu boala COVID-19”, a afirmat Vlad Voiculescu.

Ministrul a explicat ca tratamentul cu oxigen necesar tratamentului pacientilor cu patologia COVID-19 face ca securitatea la incendiu sa fie „deosebit de dificila” in multe spitale.

Voiculescu a facut precizari si despre campania de vaccinare.

„Am propus premierului si avem acceptul dansului ca in perioada urmatoare pentru toate locurile care se deschid in platforma de programare pentru vaccinare eligibili sa fie doar varstnicii, cei cu boli cronice, cei cu handicap, respectiv cei care ii ingrijesc sau locuiesc cu acestia”, a spus ministrul.

”Avem nevoie de fiecare spatiu disponibil si avem nevoie sa ne asiguram ca mai putini oameni trebuie sa fie internati. Am verificat din nou statisticile si vedem ca 85% din decese sunt inregistrate la persoane peste 60 de ani. Vedem de asemenea ca 95,1% din decese sunt inregistrate la persoane care aveau deja boli cronice. Acesta este motivul pentru care am propus premierului si avem acceptul dansului ca in perioada urmatoare pentru toate locurile care se deschid in platforma de programare pentru vaccinare eligibili sa fie doar varstnicii, cei cu boli cronice, cei cu handicap, respectiv cei care ii ingrijesc sau locuiesc cu acestia. Repet, pe perioada lunii februarie toate locurile care vor fi scoase vor fi oferite in platforma de programare, vor merge catre acestia, nu catre alte persoane”, a declarat Voiculescu.

Ministrul a precizat ca cei care au fost programati sau reprogramati raman in sistem, in schimb pe parcursul lunii februarie noile programari se vor face doar la categoriile mentionate.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos