Acasă Dosar FOTO-Cea mai puternica arma din istoria Armatei Romane tocmai a ajuns la...

FOTO-Cea mai puternica arma din istoria Armatei Romane tocmai a ajuns la Focsani! Și rusii de tem de ea

78

Principalele elemente ale primului Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (HIMARS) au ajuns în România prin Portul Constanța, urmând să fie transportate la sediul Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice Focșani, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

HIMARS reprezintă primul sistem de acest tip din dotarea Armatei Române. 

Echipamentele și materialele aferente vor fi transportate la sediul Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani, prima unitate a Forțelor Terestre Române care va avea în dotare acest sistem. De altfel, în cadrul batalionului se va desfășura, în perioada următoare, testarea de acceptanță și recepție a tehnicii militare.

Sistemul Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (adică High Mobility Artillery Rocket System – HIMARS) este important în misiunile Armatei Române mai ales în afara țării, a explicat Ministerul Apărării: „Având în vedere diversitatea situaţiilor în care Armata României trebuie să participe cu trupe, atât pe teritoriul naţional, cât mai ales în afara acestuia, se impune dotarea structurilor aparţinând Statului Major al Forţelor Terestre cu mijloace de sprijin performante, care să prezinte capabilităţi sporite, specifice atât războiului clasic, cât şi războiului neconvenţional. Sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare este capabil să asigure sprijinul de luptă, atât pe timpul participării forţelor la acţiuni militare cât şi în cadrul procesului de instruire”. 

Achiziționarea sistemului HIMARS a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” – HIMARS.

Documentul prevede achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

În urmă cu doi ani, România a cumpărat de la compania americană Lockheed Martin trei sisteme de artilerie bazat pe rachete sol-sol cu bătaie mare HIMARS pentru circa 1,5 miliarde de dolari, primul sistem urmând a intra în uz din 2021.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos