Frumusetea nu se masoara prin volum. O singura floare pune in evidenta un copac mare. O singura stea confera armonie imensitatii cerului intunecat – Rabindranath Tagore

65

Rabindranath Tagore, numele europeinizat al lui Rabindranath Thakur (n. 6 mai 1861, Jorosanko, Calcuta — d. 7 august 1941) a fost un scriitor si filosof indian din provincia Bengal, supranumit Sufletul Bengalului si Profetul Indiei moderne, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1913.

Fiu al lui Debendranath Thakur, unul din fondatorii miscarii „Brahmo Samaj“, Tagore a crescut intr-o famile de artisti si reformatori sociali si religiosi, opusi sistemului castelor si favorabili unei ameliorari a conditiei femeii indiene. Tagore si-a facut studiile la Calcutta si in Anglia, unde a studiat dreptul. In 1906, dupa divizarea Bengalului, adera la miscarea nationalista indiana. Tagore este cunoscut atat ca poet, cat si ca filosof, insa aceste doua calitati sunt greu de separat in cultura indiana, in mod implicit filosofia este permanent prezenta in poezia sa. S-a interesat de problemele educatiei si, in 1921, reorganizeaza Universitatea „Vishba-Bharati“ din Shantiniketan, unde insusirea culturii indiene este accesibila atat studentilor indieni, cat si celor straini. In 1951 a fost recunoscuta ca Universitate internationala de stat. A inceput sa scrie poezii inca de la varsta de 17 ani. Operele sale au fost scrise in dialectul bengalez, pe care Tagore le traducea el insusi in limba engleza. A fost cel mai important scriitor indian din epoca coloniala. Tagore a scris poezii, povestiri, romane, drame si eseuri filosofico-pedagogice. Opera sa literara cea mai faimoasa este culegerea de poezii „Gradinarul“ sau „Ofranda lirica“ (1913). Alte opere mai cunoscute sunt romanul „Caminul si lumea“ (1910), drama „Oficiul postal“ (1912). Scrierile sunt patrunse de o adanca religiozitate si reflecta admiratia pentru natura si pentru patria sa, India. Incepand cu anul 1929 a inceput sa se ocupe cu pictura, a fost si compozitor al mai multor cantece cu caracter popular. Imnurile nationale aleIndiei si Bangladeshului sunt compuse pe cuvintele unor poeme ale lui Rabindranath Tagore. A fost primul scriitor din Asia care a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Literatura (1913).