Omul se naste pentru a-si trada detinul, Dumnezeu ne picura in suflete doar visuri imposibile. – Paulo Coelho

Paulo Coelho (Rio de Janeiro, n. 24 august 1947) este un scriitor brazilian.

paulo-coelho

Este fiul lui Pedro, inginer, si al Lygiei, casnica. La sapte ani a intrat la scoala iezuita San Ignacio din Rio de Janeiro. A castigat primul sau premiu literar intr-un concurs scolar de poezie, iar sora lui, Sonia, si aminteste cum si ea a castigat un premiu pentru eseu prezentand o lucrare pe care Paulo o aruncase in cosul de hartii.

Din Publishing Trends aflam ca Alchimistul s-a aflat pe locul 6 in lume ca vanzari in 2003. Unsprezece minute a fost pe primul loc peste tot in lume, cu exceptia Angliei, unde s-a aflat pe locul al doilea. Zahir, publicat in 2005, s-a situat pe locul trei pe lista de bestselleruri, dupa Codul lui Da Vinci si Ingeri si demoni de Dan Brown.

Alchimistul e unul dintre cele mai importante fenomene literare ale secolului XX. Este pe primul loc in listele de bestselleruri din 74 tari, vanzandu-se, pana acum, in 35 de milioane de exemplare. Alchimistul i-a adus autorului in 2008 un record Guiness pentru cea mai tradusa carte (67 de limbi).

Pentru Alchimistul autorul a primit numeroase laude de la diferite personalitati, de la Kenzaburo Oe, laureat al Premiului Nobel, pana la Madonna, care o numara printre cartile preferate. Romanul acesta a inspirat multe alte proiecte: un musical din Japonia, piese de teatru din Franta, Belgia, SUA, Turcia, Italia, Elvetia. Este, de asemenea, tema a doua simfonii in Italia si SUA, iar textul sau a fost ilustrat de celebrul artist francez Moebius (scenograful filmelor Al cincilea element si Alien).

Cartile lui au fost traduse in 67 de limbi si publicate in peste 150 de tari.