Acasă ACTUALITATE Gata cu modificarile in apartamente! Vezi ce sanctiuni risti!

Gata cu modificarile in apartamente! Vezi ce sanctiuni risti!

Statul a majorat sanctiunile pentru modificarile sau demolarile oricaror tipuri de constructii fara autorizare sau fara un proiect verificat de catre specialisti atestati chiar daca este vorba despre un banal apartament. Pe langa faptul ca inspectorii in constructii vor avea puteri sporite cei care fac modificari pot primi amenzi intre 20.000 de lei si 40.000 de lei.

Persoanele fizice si juridice care nu respecta normele referitoare la calitatea in constructii vor putea fi sanctionate mult mai dur decat in prezent, reiese din actul normativ.

Concret, amenzile aplicabile in momentul de fata vor fi dublate, pentru a contracara scaderea calitatii in constructii, potrivit initiatorului acestei legi.

Astfel, faptele de natura contraventionala amendate in momentul de fata cu sume cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei vor fi sanctionate, incepand cu data de 24 august, cu sume cuprinse intre 20.000 si 40.000 de lei. Cateva exemple relevante de astfel de fapte sunt:

-executarea unei constructii noi, a unei interventii la o constructie existenta, precum si desfiintarea acesteia cu incalcarea prevederilor referitoare la autorizare si executare;
-realizarea de constructii fara proiecte sau pe baza de proiecte neverificate de specialisti atestati;
-interzicerea sau obstructionarea efectuarii controlului calitatii in constructii, neprezentarea documentelor si a actelor solicitate de persoanele cu atributii de control si/sau de autoritatile competente.

Referitor la contraventiile pentru care acum se aplica amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei, cuantumurile acestora vor fi cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei. Mai precis, astfel de sanctiuni se vor aplica pentru fapte precum:

-neasigurarea verificarii executiei lucrarilor de constructii prin diriginti de santier autorizati;
-necompletarea si nepastrarea cartii tehnice a constructiei conform prevederilor legale;
-neexecutarea obligatiilor privind urmarirea comportarii in exploatare a constructiilor si neexecutarea lucrarilor de reparatii si consolidari

In fine, cele mai mici amenzi ce pot fi date in prezent, cele intre 1.500 si 5.000 de lei, vor fi cuprinse intre 3.000 si 10.000 de lei

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentMinistru roman implicat intr-un accident rutier!
Articolul următorReteta clarvazatoarei Carmen Harra care previne cancerul