Acasă Comentariul zilei George Maior premier? Mesaje cu manta trimise de ambasadorul Romaniei la Washington...

George Maior premier? Mesaje cu manta trimise de ambasadorul Romaniei la Washington si o intalnire-cheie la o saptamana dupa alegeri

1238

In plina campanie electorala, ambasadorul Romaniei in SUA, George Cristian Maior, este singurul diplomat roman care iese la rampa cu un mesaj scurt, nesolicitat, legat de cererea ministrului ungar de externe, Peter Szijjarto, ca nici un diplomat din misiunile externe ale Ungariei sa nu ia parte la festivitatile organizate de ambasadele Romaniei de 1 Decembrie.
Facut, la doua zile dupa sarbatoarea nationala, mesajul lui George Maior a luat prin surprindere spatiul public. Sunt voci care spun ca Maior isi pregateste de fapt terenul pentru preluarea sefiei guvernului dupa alegerile din 11 decembrie, cand este de asteptat ca PSD sa castige detasat. Nu intamplator, pe 17 decembrie Maior se va intalni chiar la New York si cu actualul vicepremier, Vasile Dancu, de care este foarte apropiat si care cu siguranta are un cuvant greu de spus in privinta componentei viitorului guvern. Pe fondul problemelor penale ale lui Liviu Dragnea, Dancu ar putea fi chiar propunerea PSD pentru functia de premier si pe care presedintele cu greu ar putea sa o respinga in cazul unei victorii clare a PSD. Dancu ar putea refuza sa fie nominalizarea PSD pentru premier si atunci ar reintra in calcul varianta de peste Ocean, George Maior.
La fel ca si mesajul cu manta din 3 decembrie facut pentru Agerpres menit doar sa puna reflectoarele pe numele sau, intalnirea cu Dancu la o saptamana dupa alegerile parlamentare din Romania este ambalata intr-o gala anuala care reuneste cei mai de succes oameni de afaceri romani din zona metropolei americane si organizata de Camera de Comert Romano-Americana din New York (RACC).
La curent cu planurile lui Maior, care a mai fost vehiculat de doua ori ca ar putea ajunge la sefia guvernului de la Bucuresti, Dragnea, liderul PSD, a facut, tot pe 3 decembrie, la un post de televiziune o declaratie din care lasa din nou sa se inteleaga ca este interesant de functia de premier. „Cred ca domnul Klaus Iohannis va respecta votul romanilor. Sigur ca ne uitam la lege (legea care intezice persoanelor condamnate penal sa fie membri ai guvernului – n.r.), dar ne uitam cu mai mare atentie la Constitutie”, a spus Dragnea sigur pe victoria PSD pe 11 decembrie.
Reamintim ca la sfarsitul lunii august, Maior respingea categoric ca ar fi interesat de postul de premier dupa scrutinul parlamentar din decembrie. „/…/ Nici nu m-a interesat vreodata aceasta postura. Sunt ambasadorul Romaniei la Washington. O astfel de discutie este inchisa”, a spus Maior pentru Mediafax.
Doar ca intr-un comunicat din 5 noiembrie 2014, cand Victor Ponta l-a nominalizat oficial ca posibil premier dupa alegeri, Maior a spus la fel de clar ca nu este interesat de vreo functie politica, dar atat timp cat ocupa pozitia de sef al SRI: „La momentul investirii noului presedinte al Romaniei imi voi prezenta, spre evaluare, mandatul de director al SRI. /…/ Pana la acel moment si atata timp cat voi ocupa aceasta functie, nu manifest si nu confirm interesul pentru un anume rol profesional viitor'”.
Numele lui George Maior a mai fost intens vehiculat pentru functia de premier in 2012, dupa demisia Guvernului Boc. Atunci a fost numit in fruntea Executivului Mihai Razvan Ungureanu, care si-a dat demisia de la conducerea Serviciului de Informatii Externe al Romaniei (SIE).
George Maior a fost numit director al SRI in octombrie 2006. Anterior a fost parlamentar al PSD. Este nasul de cununie al lui Victor Ponta, fost premier al Romaniei. Cu o luna inainte de alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, Maior si-a anuntat demisia in contextul scandalului legat de ofiterii acoperiti, care a afectat reputatia Serviciilor.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos