Acasă ACTUALITATE Grecia anunta ca este pregatita de un razboi cu Turcia. Tensiunile iau...

Grecia anunta ca este pregatita de un razboi cu Turcia. Tensiunile iau amploare

205

Grecia este „pregătită să înfrunte” orice amenințare împotriva suveranității ei, a spus prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis luni, la Paris.

Declarațiile premierului elen au fost făcute în legăturp cu Turcia, care acuză Grecia că „i-ar ocupa” insulele din Marea Egee, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

„Suntem pregătiţi să-i înfruntăm pe toţi cei care ne ameninţă să debarce în insulele noastre, pe teritoriul nostru”, a spus Mitsotakis, primit de preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee.

El a citat cele şase avioane de luptă Rafale şi cele trei fregate de apărare şi intervenţie (DFI), cumpărate în martie de Atena şi a mulţumit Franţei pentru sprijinul său în faţa „provocărilor” Turciei.

„Suntem întotdeauna deschişi discuţiei şi dialogului”, a spus premierul grec.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat recent Grecia că „ocupă” insulele sale din Marea Egee, care sunt greceşti, dar în care soldaţi greci nu pot staţiona şi a avertizat că forţele armate turce ar putea „sosi peste noapte” şi „să facă ceea ce este necesar”.

Macron a denunţat la rândul său „provocări şi afirmaţii inacceptabile, care pun sub semnul întrebării suveranitatea Greciei” şi a reiterat cu „claritate şi fermitate” sprijinul Franţei pentru Atena.

„Nu vom lăsa să se instaleze nicio dezordine, în special în Mediterana orientală”, a spus el.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos