23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăACTUALITATEGuvernul PSD-ALDE a facut un cadou urias marilor companii petroliere, din banii...

Guvernul PSD-ALDE a facut un cadou urias marilor companii petroliere, din banii nostri!

in:

Stiri pe acelasi subiect

În ciuda promisiunilor repetate ale echipelor guvernamentale care s-au succedat la Palatul Victoria că vor modifica regimul redevențelor percepute companiilor petroliere, aflate de ani de zile la un nivel extrem de scăzut, Guvernul Tudose a făcut un nou cadou „pe șest” giganților Exxon, OMV, Lukoil și altor companii care scot gaze și petrol din Marea Neagră.

Companiile care explorează și exploatează zăcămintele de petrol și gaze din Marea Neagră vor avea un regim normal al redevențelor, urmând să plătească redevențele prevăzute în acest moment în lege sau în contractele încheiate cu statul român, potrivit unui proiect de lege adoptat de Executivul Tudose.

Guvernul PSD-ALDE interzice prin actul normativ majorarea redevențelor pentru companiile petroliere ce dețin concesiuni offshore în Marea Neagră.

Proiectul a fost adoptat de Guvern în ședința de săptămâna trecută, cu toate că nu fusese anunțat pe ordinea de zi, și a fost trimis deja la Parlament pentru dezbatere și adoptare. Este primul proiect de lege dedicat explorărilor și exploatărilor de hidrocarburi offshore, scrie Hotnews.ro.

Noua lege prevede că firmele care au acorduri în perimetrele petroliere offshore (în largul Mării Negre) beneficiază, pe toată perioadă derulării acestora, de nivelul de redevență, cotele procentuale de redevență petrolieră, pragurile de producție brute brută aferente acestor cote și de reglementările fiscale existențe la data intrării în vigoare a prezenței legi.

Cu alte cuvinte, firmele din Marea Neagră vor plăți redevențele în vigoare din Legea Petrolului (2004): de la un minim de 3,5% din valoarea producției brute extrase până la un maxim de 13%. Pentru ca exploatarea să fie viabilă comercial, e nevoie de extracția unor volume mari, ceea ce va duce automat nivelul redevențelor la pragul maxim de 13% din totalul valorii producției brute, arată sursa citată.

În plus, proiectul prevede că firmele din Marea Neagră sunt exceptate de la plată impozitului pe veniturile suplimentare din dereglementarea prețurilor (OUG 7/2013), impozit plătit de companiile care extrag gaze on shore (zăcămintele clasice).

Dacă firmele din Marea Neagră sunt obligate să plătească orice sume percepute de autoritățile publice în plus față de sumele care ar fi fost datorate în conformitate cu prezența lege, aceștia vor fi îndreptățiți la un credit fiscal integral calculat anual pentru sumele suplimentare achitate.

Toate reglementările controversate se regăsesc în „Proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, care a apărut pe ordinea suplimentară a ședinței de Guvern de săptămâna trecută.

Ultimele stiri