Acasă Economie Guvernul Romaniei vorbeste mult si nu face mai nimic: Tara noastra a...

Guvernul Romaniei vorbeste mult si nu face mai nimic: Tara noastra a preluat doar 3% din graul Ucrainei!

67

De la începutul invaziei Rusiei până acum, Ucraina a trimis 601.115 tone de grâu către portul românesc Constanţa de la Marea Neagră, plus 120.294 de tone de grâu care sunt deja în drum spre Constanţa. Informația a fost anunţată joi de autorităţile portuare române, potrivit Reuters, citat de Rador.

Grânele ucrainene, transportate cu barja, trenul şi camioanele către portul Constanţa reprezintă aproximativ 3% din cele 20 de milioane de tone necesare a fi mutate înainte de noua recoltare, care va începe la finalul lunii iulie, pentru e evita blocajele şi pentru a preveni o criză globală alimentară.

Porturile ucrainene au fost blocate de la începutul războiului, iar al patrulea exportator major de grâne din lume a fost obligat să trimită transporturile de grâne cu trenurile prin vestul ţării, sau prin micile porturi dunărene ale României.

La Constanţa, peste 260.000 de tone de grâne ucrainene au fost deja încărcate în 15 nave, au declarat pentru Reuters autorităţile portuare, care au precizat că în silozuri se află încă 339.000 de tone, iar 120.294 de tone de grâu urmează să ajungă pe Dunăre cu barja din porturile dunărene ucrainene Reni şi Izmail.

În luna mai, managerul operatorului portuar Comvex din Constanţa, Viorel Panait, a estimat că se pot efectua operaţiuni de încărcare în plus în procent de 20%, adică aproximativ 5 milioane de tone, faţă de volumul de anul trecut. Comvex, care s-a ocupat până acum de majoritatea cerealelor ucrainene, operează cel mai rapid terminal de încărcare grâne din Europa, care poate procesa până la 70.000 de tone de grâu pe zi.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos