Acasă Sanatate Harta rosie a Romaniei: Acestea sunt zonele care risca sa intre in...

Harta rosie a Romaniei: Acestea sunt zonele care risca sa intre in carantina!

2690

România a ajuns să aibă circa 700 de noi infectări pe zi, de la puţin peste 100, câte erau la începutul perioadei de „relaxare”, în 15 mai. În Capitală şi în alte zece judeţe se manifestă cele mai numeroase infectări cu noul coronavirus, astfel că ele ar putea fi primele vizate de eventuale măsuri mai drastice prevăzute de Legea carantinei şi a izolării care intră astăzi în vigoare.

Autorităţile ar putea impune mai curând decât ne aşteptam măsuri de restricţie „zonale sau regionale” acolo unde se va constata o creştere alarmantă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2. Mai exact, zonele unde numărul cazurilor creşte periculos de mult ar putea fi pur şi simplu închise, aşa cum s-a procedat în perioada stării de alertă cu municipiul Suceava, de exemplu. Anunţul a fost făcut de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, ieri, cu doar o zi înainte de intrarea în vigoare a Legii carantinei şi a izolării. Potrivit ultimelor date ale oficialităţilor, bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns, ieri, la 38.139 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore fuseseră confirmate alte 681 de noi îmbolnăviri. În acelaşi timp sunt înregistrate 2.038 de decese, iar 25.213 de persoane s-au vindecat.

„Aceste cazuri cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaţilor este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc şi înseamnă că avem o creştere continuă a numărului cazurilor active. Dacă populaţia nu respectă măsurile minime care sunt recomandate – mască, distanţare –, riscul există (…) să vedem că situaţia în România poate să se înrăutăţească în continuare în lipsa măsurilor compensatorii care au fost recomandate sau impuse populaţiei.(…) Este posibil să se ajungă la măsuri regionale, zonale, de restricţie, acolo unde apar zone afectate”, a afirmat Raed Arafat.

În cazul în care autorităţile vor înăspri măsurile de protecţie, este de aşteptat ca această decizie să vizeze Capitala şi alte 10 judeţe, unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus. Starea de alertă, conform noii OUG 68/2020 şi Legii 55/2020, se declară la nivel local, al municipiului Bucureşti, judeţean sau naţional, atunci când analiza factorilor de risc indică necesitatea amplificării răspunsului la o situaţie de urgenţă, pentru o perioadă limitată de timp, care nu poate fi mai mare de 30 de zile. Potrivit datelor oficiale, în Bucureşti sunt cele mai multe infectări cu SARS-CoV-2, mai exact 4.467. Judeţele „roşii” din ţară, acolo unde se manifestă cele mai multe cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus, sunt: Suceava (4.268), Braşov (2.381), Argeş (2.079), Galaţi (1.626), Vrancea (1.378), Dâmboviţa (1.194), Iaşi (1.139), Prahova (1.126), Botoşani (1.104), Neamţ (1.059).

La acestea se pot adăuga alte nouă judeţe „galbene” din vestul şi centrul ţării, unde numărul de infectări variază între 723 (Bihor) şi 891 (Cluj) de cazuri. De asemenea, în judeţele Gorj, Olt, Ialomiţa şi Buzău se manifestă între 550 şi 990 de cazuri. Pe litoral, în judeţul Constanţa sunt 645 de cazuri confirmate, iar în Tulcea sunt 230.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos