15.6 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăStirea zileiHidroelectrica denunta contracte pe banda. A rupt si intelegerea cu Electrocentrale Deva

Hidroelectrica denunta contracte pe banda. A rupt si intelegerea cu Electrocentrale Deva

in:

Stiri pe acelasi subiect

Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica SA, Remus Borza, a denunţat astazi contractul de cumpărare a energiei electrice produse la Electrocentrale Deva, care a generat pierderi de peste 108,89 milioane lei în perioada 2009-2011.

 

Este cel de-al doilea mare contract de cumpărare de energie electrică la care compania de stat renunta, dupa cel cu Electrocentrale Paroşeni, din cauza căruia Hidroelectrica a înregistrat pierderi de peste 253 milioane de lei în ultimii trei ani si care a fost rupt ieri.

Cand Euro Insol a facut public Raportul legat de cauzele care au stat la baza insolventei Hidroelectrica, au fost mentionate si contractele derulate de companie cu alţi producători de energie. “Raportul Euro Insol privind cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia stării de insolvenţă a Hidroelectrica depus la Tribunalul Bucureşti menţionează că derularea acestor contracte de întrajutorare, încheiate cu scopul declarat de a acoperi riscurile de penalizare a Hidroelectrica, pentru nelivrarea cantităţilor contractate cu clienţii ei, s-a dovedit a fi, mai degrabă, o formă de ajutor acordată exclusiv respectivilor producători, în dauna intereselor economice ale Hidroelectrica”, de arata intr-un comunicat emis de Hidroelectrica.

Potrivit deciziei de denunţare, contractul Hidroelectrica cu Electrocentrale Deva a fost încheiat pe o perioadă de zece ani pentru vânzarea către Hidroelectrica a unei cantităţi de energie electrică corespunzătoare unei puteri medii de 150 MW suplimentar faţă de cantitatea livrată pe piaţa reglementată şi la un preţ care să acopere costurile de producţie justificate ale Electrocentrale Deva în vederea evitării falimentului acestei companii şi creării condiţiilor pentru asigurarea finanţării lucrărilor de investiţii necesare continuării activităţii.

 

Scopul încheierii contractului a fost acela de a vinde în piaţa concurenţială o cantitate de energie electrică produsă pe bază de huilă în mix cu cea produsă din sursă hidro şi de a oferi Electrocentrale Deva un contract acceptat de instituţiile financiare ca gaj ipotecar în vederea obţinerii unor credite pe termen lung. ‘Prin raportare la scopul său, contractul este unul destinat susţinerii financiare a activităţii Electrocentrale Deva şi nu obţinerii de profit în activitatea comercială a Hidroelectrica’, se mai arată în decizia de denunţare a contractului.

In data de 15 iunie 2012, Hidroelectrica a cerut sa intre in insolventa. Imediat dupa declansarea procedurii, firma a denuntat mai multe contracte cu sase traderi de energie. Remus Borza a declarat ca pierderile suferite de producatorul de energie hidro în urma contractelor păguboase semnate cu “băieţii deştepţi” au însumat 1,1 miliarde de euro în perioada 2006-2012.

 

Ultimele stiri