Acasă ACTUALITATE Ideea Tinutului Secuiesc RESPINSA pentru totdeauna! Lovitura dura pentru unguri!

Ideea Tinutului Secuiesc RESPINSA pentru totdeauna! Lovitura dura pentru unguri!

Un numar de 42 de hotarari ale consiliilor locale din Harghita, prin care a fost aprobat un memorandum initiat de CNS privind infiintarea regiunii administrative Tinutul Secuiesc cu statut autonom si care au fost atacate de Prefectura, au fost anulate definitiv de instanta.

Prefectul judetului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a declarat, vineri, presei ca acestea ”au incalcat legile si Constitutia”, fiind considerate de instanta ”ilegale, intrucat teritoriul tarii este organizat administrativ in comune, orase si judete”, orice reorganizare administrativ-teritoriala nefiind posibila decat prin revizuirea legii fundamentale a tarii.

Cat priveste solicitarea recunoasterii limbii maghiare ca limba oficiala, magistratii au considerat ca aceasta este neconstitutionala, din moment ce in articolul 13 din Constitutie se precizeaza ca in Romania limba oficiala este limba romana.

”Este clar ca orice astfel de demers viitor va avea aceeasi soarta, existand deja autoritate de lucru judecat. De aceea, luand in considerare prerogativele conferite de Constitutie si de lege, respectiv atributul de garant al respectarii legii la nivelul judetului, actiunile mele vor viza si in continuare o pozitionare corecta, pe coordonatele si in perimetrul intereselor generale in profil teritorial ale Guvernului si statului roman”, a declarat prefectul judetului Harghita.

Transparenta face diferenta