În cazul în care infecția cu noul coronavirus va provoca decese în țara noastră, protocolul de manipulare a trupurilor neînsuflețite prevede măsuri draconice de protecție, potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății, publicat aseară în Monitorul Oficial și consultat de HotNews.ro. Trupul persoanei decedate nu va putea fi văzută decât de cel mult doi membri ai familiei, care vor trebui să poarte echipament de protecție, și nu va putea fi atins decât cu mănuși de protecție. Trupul neînsuflețit se bagă în saci, se dezinfectează cu produse biocide, apoi se introduce în sicriu, care va fi sigilat.
Înmormântarea sau înhumarea se face în cel mai scurt timp, iar sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.
Măsurile apar în Ordinul pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2), semnat de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și publicat aseară în Monitorul Oficial.
Ce prevede Ordinul Ministerului Sănătății privind aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus:
Art. 1 – Se aprobă Protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2), prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2 – Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, institutuele de medicină legală din centrele medicale universitare, serviciile de medicină legală, personalul din unitățile sanitare, precum și întreg personalul prestatorilor de servicii funerare care vine în contact cu persoanele decedate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3 – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PROTOCOL specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS – CoV2)
În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării în unitatea sanitară se confirmă (reconfirmă) diagnosticul de infecție cu noul coronavirus (SARS – CoV2), evoluția fiind urmată de deces, autopsia medico-legală a cadavrului pentru a confirma/preciza sau completa diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator (teste specifice) nu mai este necesară și este de evitat din cauza riscurilor posibile în condițiile exercitării profesiei și de transmitere a bolii infecto-contagioase la personalul medical. Certificatul medical constatator al decesului va fi completat și eliberat de către medicul curant al pacientului din secția de spital.
Decesul în unitatea sanitară cu paturi (spital) al persoanelor care au fost confirmate pozitiv pentru infecția COVID-19 și diagnosticul de deces cu infecție cu noul coronavirus (SARS – CoV2) pot fi declarate cazuri medico-legale strict în conformitate cu art. 185 din Codul de Procedurp Penală numai în moartea violentă sau suspectă de a fi violentă ori atunci când există o suspiciune rezonabilă că decesul a fost cauzat direct sau indirect printr-o infracțiune ori în legătură cu comiterea unei infracțiuni; în aceste cazuri, se va anunța în cel mai scurt timp instituția medico-legală competentă pentru prezentarea medicului legist în vederea evaluării leziunilor traumatice și a dispunerii ridicării cadavrului, după caz.