Acasă ACTUALITATE In Parlamentul European se vorbeste despre trimiterea de bombe nucleare in Ucraina:...

In Parlamentul European se vorbeste despre trimiterea de bombe nucleare in Ucraina: Decizia il va infuria pe Putin!

91

Europarlamentarul polonez Radoslaw Sikorski afirma ca Occidentul are dreptul sa trimita Ucrainei focoase nucleare pentru a-si proteja independenta intrucat Rusia a incalcat Memorandumul de la Budapesta.

„Rusia a incalcat Memorandumul de la Budapesta si, prin urmare, Occidentul are dreptul de a oferi Ucrainei focoase nucleare pentru a-si proteja independenta”, a spus europarlamentarul intr-un interviu pentru Espresso TV.

Memorandumul de la Budapesta este un tratat international semnat la 5 decembrie 1994 la Budapesta, Ungaria intre Ucraina, Statele Unite, Marea Britanie si Rusia.

Memorandumul se refera la dezarmarea nucleara a Ucrainei si prevede garantii de securitate a independentei sale. Prin acest tratat, Ucraina a renuntat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul sau care au fost transferate catre Federatia Rusa. In schimb, Statele Unite, Marea Britanie si Rusia s-au obligat, in conformitate cu principiile Actului final al CSCE, sa respecte independenta si suveranitatea si frontierele existente ale Ucrainei.

„Statele Unite ale Americii, Federatia Rusa, precum si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, isi reafirma obligatia lor de a se abtine de la amenintarea cu forta sau folosirea fortei impotriva integritatii teritoriale sau a independentei politice a Ucrainei, si ca nici una dintre armele lor vor fi folosite vreodata impotriva Ucrainei decat pentru auto-aparare sau in alt mod, in conformitate cu Carta Organizatiei Natiunilor Unite”, se arata in memorandum.

Cancelarul german Olaf Scholz se va deplasa la Kiev cu presedintele francez Emmanuel Macron si premierul italian Mario Draghi inainte de summitul G7, la sfarsitul lunii iunie, potrivit editiei de sambata a publicatiei Bild am Sonntag, relateaza Reuters.

Ziarul a citat surse guvernamentale franceze si ucrainene. Biroul de presa al guvernului german nu raspuns imediat la o solicitare de comentarii adresata de agentia de presa Reuters.

Niciunul dintre cei trei lideri nu a mai fost la Kiev de la invadarea Ucrainei de catre Rusia, in februarie.

Presedintele francez Emmanuel Macron a incercat sa mentina un dialog cu presedintele rus Vladimir Putin inca de la inceputul razboiului.

Atitudinea sa a fost criticata de unii parteneri estici si de la Marea Baltica, acestia considerand ca submineaza eforturile de a-l aduce pe Putin la masa negocierilor.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos