Acasă Economie Inceputul scolii, perioada grea pentru parinti: Rechizitele s-au scumpit cu 50%, salariile...

Inceputul scolii, perioada grea pentru parinti: Rechizitele s-au scumpit cu 50%, salariile au ramas la fel!

Școala vine cu scumpiri anul acesta. De la caiete, ghiozdane sau penare, toate costă acum mai mult, în medie cu 40-50%. Sunt și produse ale căror preț s-a dublat față de anul trecut, cum ar fi caietele de biologie, geografie și muzică. În mai puțin de două săptămâni începe școala, așa că în magazine a început goana după rechizite.

Ana: Am așa, o listuță mai mică, că până mergem la școală, știți cum e, doamna ne mai dă și altceva. Vreo 10 caiete de limba română, 10 de mate…

Vânzătoare: Avem un total de 166 și 50 de bani.

Ana: Cam scumpe față de anul trecut, s-au scumpit.

Reporter: E doar începutul cumpărăturilor…

Ana: Da, e fix nimic, ca să zic mai pe direct, că oricum o să mai primim de la școală o listuță cu mult mai mult, dar acum luarăm așa, în mare, ca să zic. Ea e la grădiniță, pentru ea o să fie altceva, și acolo alți bani clar, dar vom vedea.

Reporter: E în funcție și de preț alegerea? Femeie: Da, și de preț, că la salariile care sunt…

Reporter: S-au scumpit, doamnă, rechizitele față de anul trecut?

Femeie: Da, foarte mult!

Librarii le dau dreptate clienților.

Librar: La caiete, ce ține de biologie, geografie, muzică erau 1 leu 30 și acum sunt 2,5 lei. Un ghiozdan care costa anul trecut 100 de lei se vinde acum cu 150 de lei. Penarele echipate s-au scumpit cu 30 de lei bucata, în timp ce acuarelele se vând cu 18 lei, față de 10 lei, cât costau toamna trecută.

Elena Stochițoiu, librar: Chiar au crescut (n.red. prețurile), nu mai sunt cele de anul trecut. La tot! De la ghiozdane, rechizite, la cărți… Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Un capitol important în pregătirea copiilor pentru începutul de an școlar este reprezentat de îmbrăcăminte. Am pregătit două ținute: pentru o fetiță și pentru un băiețel. Ambele sunt compuse din cămașă, pulover, pantaloni sau fustă și încălțăminte. Prețul acestor ținute este de 225 de lei.

Reporter: Ați mai tăiat din bugetul pentru alte lucruri ca să strângeți?

Femeie: Un pic, așa. Am mai luat de acolo, am mai… ca să ne descurcăm. Ne costă mai mult, cu siguranță. Anul școlar 2022-2023 începe luni, 5 septembrie.

Sursa: Digi24.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentIn urma cu zece ani era printre cei mai bogati romani, astazi s-a ales praful de el!
Articolul următorRomanii se plang ca-s saraci, dar se duc sa cumpere alcool si tigari cu vouchele sociale primite de la guvern!