15.2 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEconomieIncrederea in economia romaneasca a scazut in august pentru a patra luna...

Increderea in economia romaneasca a scazut in august pentru a patra luna consecutiv

in:

Stiri pe acelasi subiect

Increderea mediului de afaceri si a consumatorilor din Romania in economie a continuat sa se deterioreze in august, pentru cea de-a patra luna consecutiv, cu scaderi ale indicatorilor de incredere in majoritatea ramurilor economei, exceptie facand industria. Astfel, indicatorii de incredere in economie calculati pentru sectorul serviciilor, comertului cu amanuntul si constructiilor s-au deteriorat fata de iulie, ca si in randul consumatorilor, in timp ce indicele pentru industrie s-a imbunatatit usor, potrivit unui raport prezentat joi de Comisia Europeana.

 

Indicii sunt calculati de Directoratul General pentru Economie si Finante al Comisiei Europene, in urma unor sondaje in randul reprezentantilor industriei producatoare, sectorului serviciilor, retailerilor, constructorilor si consumatorilor, efectuate pe ramuri industriale, in UE si in statele membre.

 

La nivelul zonei euro, increderea in economie a scazut in august la minimul ultimilor trei ani, pe fondul crizei datoriilor de stat si unei economii aflate in pragul recesiunii. Companiile si consumatorii sunt tot mai pesimisti, indicii de incredere deteriorandu-se in toate ramurile economiei, inclusiv in randul populatiei.

 

Angajati, dar tot saraci

 

Pe de alta parte, rata riscului de saracie in randul persoanelor care lucreaza este de 17,3 la suta in Romania, cea mai mare din Uniunea Europeana, in timp ce rata de participare la formarea continua pentru populatia intre 25 si 64 de ani este cea mai mica, a declarat, ieri, ministrul Muncii, Mariana Campeanu. „Riscul ridicat de saracie in randul celor care lucreaza creste in mod continuu. Acest lucru este foarte ingrijorator pentru Romania, pentru ca si asa salariile sunt la un nivel foarte mic, celelate posibilitati, de a obtine venituri din alte surse, de asemenea sunt mici, iar diferenta intre veniturile mici si cele foarte mari creste in fiecare zi”, a mai spus Mariana Campeanu.

 

Cu acelasi prilej, demnitarul a precizat ca, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Muncii, doar 25,9 la suta dintre romani considera ca sunt bine platiti, in comparatie cu 63 la suta in Danemarca sau 60,5 la suta in Luxemburg.

 

Pe de alta parte, Campeanu a aratat ca 78,7 la suta din populatia angajata cu contract de munca pe perioada determinata a acceptat acest tip de contract din cauza faptului ca nu a gasit un loc de munca permanent.

Ultimele stiri