Acasă Cluj Inventia unui tanar din Cluj va SALVA MII DE VIETI in intreaga...

Inventia unui tanar din Cluj va SALVA MII DE VIETI in intreaga lume! Vezi ce IDEE GENIALA i-a venit!

24

Invenția acestui tânăr din Cluj, va scăpa milioane de persoane care își pierd viața în accidentele rutiere. În special pentru șoferii care conduc pe timp de noapte, dar și celor care conduc curse lungi și sunt supra-obosiți.

Senzorul optic care detectează mișcările pleoapelor și microcontrolerul care gestionează datele achiziționate de pe senzorul încorporat în ochelari, va putea porni și opri motorul în situațiile potrivite. Dacă vor fi produși în masă, acești ochelari va reduce sesizabil rata accidentelor rutiere din cauza oboselii.

Iulian Tudor Igna, student: „Am folosit un senzor optic care detectează mișcările pleoapelor, un microcontroller care gestionează datele achiziționate de senzorul optic în vederea pornirii sau opririi motorului vibrant.”

Ochelarii se mai pot conecta la softul maşinilor, iar în momentul în care şoferul adoarme, senzorii dau comenzi, iar autovehiculul încetineşte, informează digi24.ro

Un prototip asemănător există deja în străinătate, însă este foarte scump.

Mircea Ruba, lector universitar 1: „Oferim o nouă direcție de cercetare în domeniul acesta al siguranței autovehiculelor. Soluția costă cam 5.000 de euro varianta existentă sau varianta comercială și am zis că hai să încercăm să facem o variantă mai ieftină, am scos-o undeva, la câteva zeci de lei”.

Şoferii sunt încântaţi de ochelarii-minune.

„Invenția este foarte utilă pentru cei care conduc mult, conduc pe autostrăzi, conduc seara”

Alexandru Dascălu, instructor auto T: „Rata accidentelor rutiere pe fondul oboselii este foarte mare, este, probabil, a doua cauza a accidentelor. Deci, această invenție este un plus de siguranță pentru șoferi”.

„Am avut și eu moment în care am pățit, nici nu pot să descriu.. fracțiuni de secundă”

Iulian a muncit patru luni la ochelari şi speră ca produsul să ajungă pe piaţă în cel mai scurt timp.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos