Acasă Finante Investiţiile străine directe, aproape de un minim al ultimilor 10 ani

Investiţiile străine directe, aproape de un minim al ultimilor 10 ani

28

eurInvestiţiile străine directe in primele 11 luni ale anului trecut au totalizat 1,44 miliarde de euro, a anunţat Banca Naţională a României (BNR). Chiar daca valoarea acestora este cu 3,8% mai mare fata de cea inregistrata in perioada similara din anul precedent, este destul de putin probabil ca acestea sa depaseasca pe intregul an valoarea din 2011, de 1,9 miliarde de euro, in contextul in care investitorii au fost in expectativa in decembrie, in asteptarea rezultatelor alegerilor si numirii unui nou guvern.

De altfel, premierul Victor Ponta a declarat în noiembrie anul trecut că volumul investiţiilor străine directe se va ridica în 2012 la un nivel mai mic sau cel mult egal cu cel consemnat în 2011, proiecţiile pentru 2013 fiind însă mai optimiste, având în vedere investiţiile preconizate în sectorul energetic.

Participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 473 milioane euro, iar creditele intra-grup 967 milioane euro. Investiţiile străine directe au finanţat 33,9% din deficitul contului curent.

Investiţiile străine atrase de România au înregistrat un trend descrescător începând cu sfârşitul anului 2008, în 2011 atingând un minim al ultimilor nouă ani, sub nivelul înregistrat în 2003, de 1,946 miliarde de euro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos