15.6 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăStirea zileiIsarescu (BNR) si ministrul Justitiei cauta solutii la clauzele abuzive din contractele...

Isarescu (BNR) si ministrul Justitiei cauta solutii la clauzele abuzive din contractele bancare

in:

Stiri pe acelasi subiect

Horia Constantinescu renunţă la șefia ANPC

Demisionarul susţine că predă o instituţie funcţională, cu paşi...

Scumpiri pe banda rulantă în 2024

Managerii de întreprinderi din economia românească nu văd cu...

S-a inchis: Ce au gasit inspectorii ANPC in McDonald`s-ul din Gara de Nord?

Inspectorii ANPC au inchis temporar restaurantul McDonald's din Gara...

Piata imobiliara se prabuseste: Banca Națională cere Guvernului să oprească programul „Prima Casă”

Ponderea expunerilor totale ale băncilor persoane juridice române la...

MUGUR ISARESCU - CONFERINTA - CLUJGuvernatorul BNR, Mugur Isarescu l-a invitat pe ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, la sediul BNR pentru a discuta pe tema consecintelor juridice ale modificarilor aduse la Legea 193/2000, care ar putea obliga bancile sa renunte exhaustiv la caluzele abuzive din contractele de credit, arata agentia Mediafax!

BNR organizeaza marti colocviul „Consecinte juridice generate de intrarea in vigoarea a modificarilor Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori”, eveniment inclus in seria de manifestari Colocviile juridice al BNR, editia a IX-a, iar in discutiile vor fi deschise de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, urmat de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.

Guvernul a decis, in luna ianuarie, sa amane pana la jumatatea anului introducerea in legislatie a unei prevederi din noul cod de procedura civila, care ar permite asociatiilor de consumatori si ANPC sa ceara in instanta anularea din toate contractele unei banci a unor clauze considerate abuzive.

Amanarea a intervenit la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de conditionalitate a mai fost introdusa in scrisorile de intentie din anul 2010, cand expertii internationali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obliga bancile la transparentizarea costurilor din contractele de creditare.

In ambele situatii, BNR s-a opus initiativelor legislative si a facut lobby pe langa Guvern si FMI pentru a nu valida acte normative care ar aduce pierderi in sistemul bancar, motivand ca ar putea fi pusa in pericol stabilitatea financiara.

In cazul de fata, articolul amanat prelua de fapt o prevedere dintr-o directiva europeana, care ar fi trebuit introdusa de mai multa vreme in legislatia nationala.

Programul anuntat de BNR sugereaza o dezbatere intr-un singur sens, in apararea bancilor, intrucat lectorii invitati fac parte din sistemul bancar sau din organizatii care lucreaza pentru sistemul bancar.

Pe desfasuratorul colocviului figureaza ca lectori, pe langa reprezentantii BNR, Serban Toader, senior partner, KPMG (auditor pentru mai multe banci, inclusiv Volksbank Romania, institutia de credit cu cele mai multe procese pe rol), Ionut Serban, avocat asociat, Tuca Zbarcea & Asociatii (reprezentant al Bancii Comerciale Romane in procese cu clientii nemultumiti), Anca Danilescu, avocat asociat, Zamfirescu Racoti Predoiu (societatea a avut de-a lungul timpului printre clienti cel putin zece institutii de credit si BNR si recent a preluat doua procese in care reprezinta Volksbank), Alina-Mirela Dinca, director adjunct, Directia juridica din Credit EuropeBank, Alexandru Berea, director Directia juridica din Banca Comerciala Romana si, ca ultim vorbitor, Mihail Meiu, director al Directiei Armonizare Europeana, Strategii, Asociatii si Juridic, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

De altfel, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a anuntat recent, tot la un seminar organizat la BNR, ca bancile vor accepta sa schimbe clauzele din toate contractele numai daca procesul a fost intentat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), nu si de asociatiile de consumatori.

Mai mult, bancile solicita ca in cazul proceselor privind caluzele abuzive sa se permita o derogare astfel incat ultima instanta sa fie Inalta Curte de Casatie si Justitie, si nu Curtile de Apel, asa cum predeve actualul Cod Civil.

 

Ultimele stiri