Sanatate

Iti TIUIE urechile, sau iti POCNESC incheieturile?! Poti avea una din aceste BOLI grave!

Uneori, corpul scoate sunete puternice si ciudate. Unele dintre ele se manifesta atat de des incat rareori ne punem intrebari despre cauzele aparitiei lor.

Deci, ce inseamna de fapt aceste sunete?

1- Sughitul

Sughiturile sunt cauzate de spasme ale diafragmei, muschiul subtire care separa cavitatea toracica (in care se afla plamanii si inima) de cavitatea abdominala (in care se afla tractul digestiv si alte organe).

Aceste spasme provoaca o sincopa respiratorie pe timpul actului inspiratiei.

Acest simptom este de obicei declansat de umplerea excesiva a stomacului, dar alte cauze pot fi:

– Consumul de bauturi carbogazoase

– Consumul excesiv de alcool

– Mancatul in exces

– Adrenalina sau stresul emotional

– Schimbarile bruste de temperatura

– Inghitirea de aer

– Anxietate, stres sau emotii

Sughitul nu dureaza de regula mai mult de cateva ore dar, in unele cazuri, poate persista multe zile la rand, uneori chiar luni intregi.

Sughitul extrem poate fi la randul lui un simptom pentru:

– Afectiuni ale sistemului nervos central, cum sunt cancerele, infectiile, accidentele vasculare cerebrale, sau leziunile sistemului nervos.

– Dereglari ale proceselor chimice care au loc in corp (probleme metabolice), cum ar fi scaderea functiei renale sau hiperventilatia.

– Iritarea nervilor de la nivelul capului, gatului si toracelui (nervul Vagus sau nervul frenic).

– Probleme de sanatate mintala.

Cel mai bun mod de a vindeca sughitul este sa iti tii respiratia timp de 10 secunde, sa bei repede un pahar cu apa rece sau sa mananci o lingurita de zahar. Aceste remedii ridica nivelul de dioxid de carbon din sange si determina diafragma sa revina la functionarea normala.

Loading...

2- Pocnirea articulatiilor

Contrar convingerilor populare, trosnirea articulatiilor nu cauzeaza artrita.

Sunetul pe care il auzi este de fapt cauzat de cavitatile de aer formate in lichidul din articulatii. Acest lichid mentine articulatiile flexibile si umede.

Pe masura ce iti deschizi articulatia, in interiorul lichidului se formeaza o cavitate umpluta cu gaz. Atunci cand articulatia revine la pozitia sa naturala, gazul este impins in afara, ceea ce genereaza sunetul de pocnitura.

Trosnirea ocazionala a articulatiilor nu produce efecte negative, cu toate ca oamenii de stiinta studiaza in prezent efectele pe termen lung ale acestui obicei.

Totusi, daca articulatiile se freaca intre ele, scartaie sau devin dureroase, este important sa te prezinti la medicul de familie sau la un medic naturopat pentru un control avizat.

Pagini: 1 2

Loading...

Ultimele stiri

Spre TOP