Intra in contact cu noi

ACTUALITATE

Iubire pe bani străini între George Simion și Cristina  Prună

Publicat cu

pe

Opoziția românească din ultimul an a pus față în față două curente aflate la polurile opuse ale spectrului politic: AUR și USR. Pe de o parte avem un partid cu tendințe clare de extremă dreaptă, condus de către un personaj violent format în galeria suporterilor echipei de fotbal Rapid București, George Simion, iar pe de altă parte avem o formațiune care a reușit să coalizeze o parte cosmopolită a nehotărâților scenei politice, cu tendințe clare ale stângii neo-marxiste (sau sexo-marxiste, expresia preferată de către Simion), USR.

La o primă vedere, orice om interesat câtuși de puțin de politica românească, ar spune că cele două grupuri nu vor putea ajunge niciodată la vreun acord. Istoria ultimelor luni ne-a arătat însă că atunci când interesul personal primează, apar anomalii care bat orice paradigmă ideologică.

Ministrul Energiei Virgil Popescu pare să fi devenit liantul unei povești de dragoste nescrise între George Simion și Cristina Prună. Sună ciudat, dar se pare că lucrurile în Parlament iau o turnură complet atipică în ceea ce privește relația dintre USR și AUR.

De la începutul anului 2022, cei doi politicieni ai opoziției s-au transformat în cele mai aprige voci împotriva ministrului energiei. Atât Simion cât și Prună și-au manifestat virulent, și uneori chiar violent, nemulțumirile față de acțiunile întreprinse de Ministrul Popescu. Și așa apare prima întrebare: ce expertiză au cei doi parlamentari în domeniul energetic? Analiza celor două CV-uri ne arată că niciunul dintre cei doi reprezentanți ai opoziției nu are nici cea mai mică experiență în domeniul energetic care să le ofere calitatea de mari experți, așa cum de foarte multe ori se și prezintă.

Bun, să zicem că în România nu este primul caz în care politicieni fără nicio calificare într-un domeniu se poziționează ca atotcunoscători. Dar de ce tocmai ei doi?

Reclama

Am ajuns la această întrebare după ce am analizat poziționările celor doi parlamentari referitor la subiectul privind decarbonizarea. Într-un moment critic pentru viitorul României apar două voci, din partide total diferite, care se împotrivesc sincron măsurilor promovate de către Ministrul Energiei Virgil Popescu privind decarbonizarea energiei pe termen lung. Mai precis, asistăm la un proces de susținere a mijloacelor energetice poluante împotriva tehnologiilor verzi-regenerabile.

Faptul că George Simion, liderul extremiștilor de la AUR, se împotrivește oricărei măsuri de eficientizare energetică nu ne miră aproape deloc. Nu mai este o surpriză că fostul lider de galerie este un mare susținător al gazelor rusești, fiind foarte clar că Moscova îl alimentează cu bani foarte frumoși pentru a se împotrivi virulent măsurilor guvernamentale care au drept principal obiectiv independența energetică a României.

Mai surprinzătoarea este reacția doamnei Prună, membru marcant al progresiștilor de la USR, care, în data de 10 noiembrie a livrat în Parlament un discurs aproape identic cu cel al lui George Simion.

George Simion (AUR): „În Germania se redeschid capacități energetice (n.r. pe cărbune) […] dacă închidem Ișalnița și Paroșeni ce facem? Vă faceți vinovați de asasinarea economiei naționale! Nu votați cum vă spune Virgil Popescu!”

Reclama

Prună (USR): „Virgil Popescu a condamnat România la statutul de importator net de energie. De peste 3 ani de când ocupă portofoliul de ministru al energiei Virgil Popescu a condamnat România la statutul de importator net de energie şi a scos din funcțiune 25% din capacitățile de producție. Prin această lege (nr. lege care se opune decarbonizării sistemului energetic) obligăm Guvernul incompetent PNL şi PSD la responsabilitate şi sperăm că parlamentarii acestor formațiuni vor urmări interesul României şi vor vota inițiativa.”

Există cel puțin două motive pentru care Cristina Prună a avut această reacție contrară tuturor principiilor de bază ale Uniunii Salvați România, care a promovat în toți acești ani ai existenței sale politici progresiste care includeau și foarte multe puncte privind energia verde.

În primul rând, Prună și-a permis să iasă din cuvântul partidului pentru că urmează să se poziționeze anti-Drulă în 2024. Ea este una dintre principalele voci ale lui Dacian Cioloș din USR, fiind chiar propusă în 2021, de premierul desemnat Cioloș, pentru a fi Ministrul Energiei (deși nu are absolut nicio experiență în domeniu!).

În al doilea rând, și cred că cel mai important aspect de urmărit, Cristina Prună a avut această declarație la indicațiile clare venite de la Paris. Conform CV-ului ei, singura legătură mică cu domeniul Energetic a avut-o la începutul carierei, în 2011, când a lucrat pentru marea corporație franceză Air Liquide.

Reclama

Trebuie să ne uităm puțin înapoi, doar câteva luni, pentru a ne reaminti că Franța a luat o decizie cel puțin interesantă din perspectivă energetică. Pe 21 octombrie 2022, președintele Franței Emmanuel Macron anunța că Parisul va părăsi Carta Energiei. În pofida criticilor venite din partea militanților de mediu care l-au acuzat că această decizie este categoric împotriva calendarului privind decarbonizarea, decizia a fost una categorică și finală. Asta înseamnă că Franța va continua să folosească energie poluantă și va susține din ce în ce mai puțin proiectele bazate pe energie regenerabilă.

Având în vedere relațiile foarte bune dintre Cioloș și Macron, corelat cu faptul că Cioloș o controlează pe Cristina Prună, rezultă poziționarea bizară a celei din urmă în parlament atunci când Ministrul Energiei Virgil Popescu a propus acțiuni legislația decarbonizării.

Ca o paranteză trebuie menționat că guvernul a propus ca legislația decarbonizării să fie adoptată, cu mențiunea că nu va fi închis nici un complex energetic pe cărbune până ce România nu va avea capacități noi în sistem, pe gaz. Practic, în timp vor fi convertite anumite centrale termoenergetice din cărbune, pe gaz. Astfel rezultă mai puține emisii, mai multă eficiență, mai multă flexibilitate.

Interesul Franței este ca România să nu îi iasă din cuvânt și să restabilească legăturile pe care cele două țări le aveau în perioada interbelică. Să nu ne mire dacă vom mai vedea acțiuni pe care francezii le întreprind transpuse la noi prin personaje din anturajul lui Dacian Cioloș, mai ales în domenii strategice, de interes național, precum cel energetic.

Reclama

Simion și Prună sunt doi pioni ai marilor actori geopolitici din Europa, Rusia și Franța, care uită în primul rând că reprezintă statul român în calitate de parlamentar. Această înaltă demnitate publică este folosită de cei doi în interes personal, vânzând astfel de discursuri anti-România pe bani grei veniți atât de la Moscova cât și de la Paris.

Asistăm astfel la o relație ciudată între stânga progresistă și extrema dreaptă bazată pe bani externi cu scopul de a favoriza acțiuni benefice actorilor din afara României. Iubirea dintre George Simion și Cristina Prună se va extinde pe baza argumentului situării în opoziție la o mare parte a celor două partide care, cine știe, poate în 2024 vor candida într-o formulă comună.

International

Criza majora in finantarea Ucrainei: ”Am ramas fara bani – si aproape fara timp”

Publicat cu

pe

Ceea ce parea doar o atitudine de moment in urma cu peste 45 de zile cand membrii congresului SUA nu cadeau de comun acord asupra ajutorului militar acordat Ucrainei a devenit o certitudine. Ucraina poate ramane fara sprijinul financiar american in mijlocul iernii si cu o situatie precara pe front.

Directorul pentru buget al Casei Albe, Shalanda Young, a avertizat luni, intr-o scrisoare adresata presedintelui republican al Camerei Reprezentantilor, Mike Johnson, si altor lideri ai Congresului, ca Statele Unite sunt in criza de timp si de bani pentru a ajuta Ucraina sa lupte in razboiul cu Rusia, relateaza Reuters, potrivit news.ro.

Shalanda Young a declarat intr-o scrisoare publicata de Casa Alba ca intreruperea finantarii si a fluxului de arme catre Ucraina ar creste probabilitatea unor victorii rusesti. „Vreau sa fiu clara: fara o actiune a Congresului, pana la sfarsitul anului vom ramane fara resurse pentru a achizitiona mai multe arme si echipamente pentru Ucraina si pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane”, a scris ea.

„Nu exista o bagheta magica pentru fonduri disponibile, ca sa facem fata acestui moment. Am ramas fara bani – si aproape fara timp”, avertizeaza ea.

Reclama

Administratia presedintelui Joe Biden a cerut in octombrie Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanta planuri ambitioase pentru Ucraina, Israel si securitatea frontierelor americane.

Republicanii controleaza Camera Reprezentantilor cu o majoritate redusa, iar finantarea pentru Ucraina a devenit controversata din punct de vedere politic in cazul unor alesi de dreapta.

Continua sa citesti

International

Incident grav in YEMEN! Dupa ce au sechestrat o nava comerciala rebelii ataca o nava de razboi americana!

Publicat cu

pe

La numai doua saptamani dupa ce rebelii houthi au luat cu asalt o nava comerciala israeliana la Marea Rosie, acestia s-au napustit asupra distrugatorului american USS Carney.

Yemen a atacat o nava de razboi americana si mai multe vase comerciale. O drona a fost interceptata de catre SUA.

Pentagonul este la curent cu informatiile potrivit carora o nava de razboi americana a fost atacata in Marea Rosie.
Pentagonul a declarat ca este la curent cu informatiile potrivit carora o nava de razboi americana si mai multe nave comerciale au fost atacate in Marea Rosie.

„Suntem constienti de rapoartele privind atacuri asupra navei USS Carney si a unor vase comerciale in Marea Rosie si vom furniza informatii pe masura ce acestea vor fi disponibile”, a adaugat Pentagonul.

Reclama

Un oficial american, care a vorbit sub protectia anonimatului, a declarat pentru AP ca atacul a inceput in jurul orei 10.00 in Sanaa, Yemen, si a durat pana la cinci ore.

Un alt oficial american a declarat pentru agentia de presa ca Carney a interceptat cel putin o drona in timpul atacului, arata news.sky.com

Pe 20 octombrie, rebelii Houthi din Yemen, insurgenta sustinuta de Iran, a declarat ca a capturat o nava israeliana in Marea Rosie, duminica. Israelul sustine ca nu e nava sa.

Reclama
Continua sa citesti

Cultura

In plin post al Craciunului Vasile Banescu vorbeste despre cel mai mare pacat!

Publicat cu

pe

In plin post al Craciunului purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Banescu, vorbeste despre cel mai mare pacat al omului care nu este legat de placerile trupesti, ci de cele spirituale. Viciul originar, radacina tuturor relelor care creste in sus este mandria.

Intr-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, Vasile Banescu explica de ce acest pacat ne face sa stricam viata altora, sa tradam, sa parvenim.

„In ciuda unei pareri superficiale, generalizate, atent intretinute de diavolul insusi, cele mai rele placeri si grave pacate sunt cele pur spirituale, NU cele trupesti: placerea de a-i devora prin intrigi si critici pe ceilalti, de a te purta despotic inclusiv in numele Domnului, de a corupe si strica viata altora, de a inmulti abil raul, de a murdari, trada si minti pentru a parveni. Cortegiul rautatii e nesfarsit. In fruntea lui merg perversele placeri ale puterii strivitoare si ale urii distrugatoare. Viciul originar, radacina tuturor relelor care creste in sus este mandria. Trufia. Autostrada cu sens unic si multe benzi catre toate celelalte pacate.


Starea de spirit otravita de ura colcaitoare, total opusa puritatii transparente si iubitoare a lui Dumnezeu. Diavolul ne joaca pe degete ca pe niste inerte marionete dupa ce ne seduce cu propria noastra imagine trucata, ahtiata de vizibilitate si slava desarta, adica de vidul camuflat in „importanta”. Propulsati de intuneric, ne lansam orbeste in goana dupa laude, like-uri, onoruri, justificari ale oricarei de noi comise erori sau orori, ale minciunii si mintirii de sine. Intrucat meritam, desigur, nesfarsit mai mult decat ni se ofera cu zgarcenie si nerecunostinta. Dumnezeu nu e drept, ceilalti nici atat. Nimeni nu ne merita. Ingratitudinea e aerul care, lipsit de orice stima, ne inconjoara”, arata purtatorul de cuvant al BOR.

Reclama

„Mandria este in mod fundamental competitiva prin chiar natura ei pe cand celelalte pacate nu sunt competitive decat in mod accidental.

Mandriei, faptul de a poseda ceva nu-i provoaca nicio placere, ci numai faptul de a poseda mai mult decat cel de alaturi. Comparatia este cea care te face mandru. Esti mandru nu pentru ca esti bogat, inteligent sau aratos, ci pentru ca esti asa doar prin comparatie cu altii pe care savurezi sa-i privesti de sus, lasandu-i in urma.

Fireste ca atata timp cat privesti de sus, nu poti vedea ce este deasupra ta, adica pe Dumnezeu, de care mandria te priveaza radical”, spunea scriitorul britanic C. S. Lewis. Acesta a devenit cunoscut pentru scrierile sale despre literatura medievala, apologiile crestine, lucrarile de critica si romanele de fictiune.

Reclama
Continua sa citesti

hot news