Acasă Bihor JOACA de-a ANTICORUPTIA: O avocata este acuzata de DNA ca a „tensionat”...

JOACA de-a ANTICORUPTIA: O avocata este acuzata de DNA ca a „tensionat” un martor recitand „Roata morii se-nvarteste”! VIDEO

45

DNA a anuntat punerea sub acuzare a avocatei Simona Neaga din Oradea, pentru incercare de determinare a marturiei mincinoase.

Potrivit comunicatului, acuzatia a fost adusa avocatei de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Oradea, dupa ce, pe 9 ianuarie 2014, in timpul unor audieri facute la sediul institutiei, aceasta ar fi adresat „expresii si cuvinte amenintatoare unei persoane pentru a o determina, prin constrangere morala, sa dea declaratii care sa nu-l invinovateasca pe inculpatul Portan Calin, avocat in cadrul Baroului Bihor”, anchetat pentru trafic de influenta si spalare a banilor, pe care Neaga il reprezenta in ziua respectiva ca aparator.

Invinuirea i-a fost adusa Simonei Neaga vineri, la sediul DNA Oradea, in prezenta altor 7 avocati, Silvia Tudor, Mircea Ursuta, Lucian Negrutiu, Mircea Tiba, Ramona Matica, Andrei Tarau si Razvan Doseanu, care i s-au alaturat pentru a o sustine, ultimul dintre ei convocand o conferinta de presa imediat dupa iesirea din sediul institutiei, pentru a-si exprima nemultumirea fata de acuzatie.

„Vina colegei noastre a constat in faptul ca, in timp ce statea pe holul DNA, in apropierea martorului, a fredonat „Roata morii se-nvarteste, tac, tac, tac”, cunoscutul slagar Morarita, cantat de Mirabela Dauer. Aceasta ar fi infractiunea prin care a incercat sa determine la marturie mincinoasa o persoana. Ma intreb ce acuzatie i s-ar fi adus daca ar fi fredonat „Andri Popa”…”, a comentat avocatul Razvan Doseanu.

Avocatul sustine ca reprezentantii DNA nu au explicat in ce fel ar fi putut Simona Neaga sa determine marturia mincinoasa prin fredonarea melodiei.

„Nu ni s-a spus nimic. Mai mult, din lecturarea declaratiei date de martor, acesta nici macar nu a afirmat ca ar fi fost speriat, ci doar ca s-a simtit „doar un pic tensionata””.

Doseanu considera ca acuzatia adusa colegei sale este un caz clar de „atac la libertatea de exprimare”, al treilea in ultima perioada, dupa cel al avocatului Ioan Sava, inculpat pentru santaj dupa ce ar fi postat pe un site local mesaje de amenintare si intimidare la adresa judecatoarei Crina Muntean, sefa Sectiei Penale de la Tribunalul Bihor, si a copiilor ei.

„In acest caz, unui ziarist i-au fost interceptate convorbirile si alte comunicari pe care le-a facut, i s-au divulgat sursele si nu e clar daca avea vreo calitate la acel moment sau chiar in prezent”, a declarat avocatul Doseanu, referindu-se la redactorul sef al publicatiei on-line pe care aparusera mesajele amenintatoare.

Doseanu a dezvaluit ca al treilea caz il priveste chiar pe el. Procuroarea Mihaela Bulzan de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor l-a reclamat pentru sfidarea organelor judiciare, dupa ce, in timpul pledoariei in sala de judecata, a criticat lipsa de egalitate de tratament intr-o ancheta penala.

„Intr-un dosar cu doi inculpati, doar clientul meu a fost propus spre arestare, pentru ca cealalta persoana, printre altele, facuse un denunt. Am afirmat ca, din punctul meu de vedere, cealalta persoana a fost favorizata”, a explicat Doseanu, aratand ca, in mod normal, inculpatii care colaboreaza cu autoritatile judiciare pot beneficia de tratament preferential doar la pronuntarea sentintei, prin injumatatirea limitelor de pedeapsa, nu si in timpul anchetei.

Avocatul a mai declarat ca cele trei cazuri vor fi aduse in atentia Baroului Bihor, cat si Uniunii Nationala a Barourilor, cu solicitarea ca cele doua organisme profesionale sa-si exprime un punct de vedere. „Eu nu cred ca este normal ca, exprimandu-ti o opinie nefavorabila, exprimand o judecata de valoare, trebuie sa ti se faca un dosar penal. Nu dorim decat sa se aplice legea si sa ne facem munca de avocati!”, a mai spus avocatul Doseanu.

Sursa: ebihoreanul.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos