Acasă Harghita Judetul Harghita dispune de cea mai completa retea de ingrijire la domiciliu...

Judetul Harghita dispune de cea mai completa retea de ingrijire la domiciliu din Europa de Est!

41

1harghitaJudetul Harghita dispune de cea mai completa retea de ingrijire la domiciliu din Europa de Est, cateva mii de persoane beneficiind de serviciile oferite de Asociatia de Intrajutorare Caritas.

Reteaua de ingrijire la domiciliu a fost organizata, in urma cu zece ani, de Asociatia de Intrajutorare Caritas Alba Iulia, in parteneriat cu Consiliul Judetean Harghita si consiliile locale din judet, cu finantare PHARE.

Seful Departamentului Socio-Medical al Caritas, Peter Gyorgy, a declarat ca activitatea de ingrijire la domiciliu functioneaza in toate localitatile judetului, exceptie facand doar Bilbor si Corbu, unde nu exista contracte cu primaria, dar se intervine la cerere daca cineva are nevoie de ajutor.

In Harghita beneficiaza lunar de serviciile de ingrijire aproximativ 3.000 de persoane, numarul de asistente medicale si de ingrijitori implicati in acest sistem ridicandu-se la 130, la care se adauga si asistentii sociali care analizeaza fiecare caz in parte.

Principalele categorii de persoane carora li se adreseaza serviciile de ingrijire sunt varstnicii, persoanele cu handicap, bolnavii cronici, cei care sufera de boli incurabile, care sunt imobilizati la pat sau greu deplasabili, care au nevoie de asistenta, tratament, recuperare functionala sau reabilitare. O alta categorie de beneficiari sunt cei care, din cauza unor situatii conjuncturale, au nevoie de ajutor pentru reintegrarea in societate.

Ingrijitori merg acasa la persoanele aflate in dificultate, le ajuta sa faca o baie, sa isi ia medicamentele, sa urmeze diverse terapii de recuperare, dar le acorda si sprijin in igienizarea casei sau in efectuarea cumparaturilor.

Peter Gyorgy sustine ca in Harghita cheia succesului o reprezinta faptul ca autoritatile locale si judetene au inteles necesitatea demersului si aloca fonduri in acest sens, aproximativ 50-60% dintre banii necesari pentru reteaua de ingrijire la domiciliu fiind asigurati de primarii.

‘In Europa de Est asa ceva nu exista. Nici in Ungaria sau Cehia. Iar reteta succesului este legata de faptul ca autoritatile au inteles necesitatea acestei retele de ingrijire la domiciliu si au incheiat contracte de prestari servicii prin care asigura o parte din finantare’, a declarat seful Departamentului Socio-Medical al Caritas.

Acesta a explicat ca Asociatia Caritas a obtinut recent o finantare si de la MOL Romania cu ajutorul careia, acolo unde este nevoie, se adapteaza locuintele unde traiesc persoanele aflate in dificultate. Peter Gyorgy a dat exemplul unui adolescent din localitatea harghiteana Ciucsangeorgiu, care sufera de atrofie musculara si in locuinta caruia s-a reamenajat si adaptat baia, astfel incat tanarul sa o poata folosi.

Seful Departamentului Socio-Medical al Caritas este, insa, nemultumit de faptul ca suma alocata din bugetul central pentru judetul Harghita este prea mica si considera ca distribuirea banilor in teritoriu este inechitabila si nu tine cont de numarul de persoane deservite sau de zona in care se ofera serviciile de ingrijire la domiciliu.

Prima localitate din Harghita in care a functionat un serviciu de ingrijire la domiciliu a fost Odorheiu Secuiesc, in anul 1998, cand activitatea nici nu era reglementata prin lege, dupa care in anul 2003 a luat fiinta reteaua care functioneaza la nivelul intregului judet. Retele similare au fost infiintate si in Covasna, Mures, Alba si Hunedoara, dar atat numarul beneficiarilor, cat si cel al ingrijitorilor este mai mic.

Sursa: agerpres.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos