Acasă ACTUALITATE Laura Codruta Kovesi implineste astazi 48 de ani! ”Spor la anchete, la...

Laura Codruta Kovesi implineste astazi 48 de ani! ”Spor la anchete, la pedepsirea marilor hoti, la recuperarea prejudiciilor!”

Procurorul european Laura Codruta Kovesi implineste sambata, 15 mai, varsta de 48 de ani. Kovesi s-a nascut pe 15 mai 1973 la Sfantu-Gheorghe, judetul Covasna.

Jurnalista Ondine Ghergut, care a fost premiata de Ambasada SUA alaturi de Kovesi pe 4 iulie 2019, ii ureaza „spor la anchete, la pedepsirea marilor hoti, la recuperarea prejudiciilor”.

„La multi ani, Laura Codruta Kovesi! Spor la anchete, la pedepsirea marilor hoti, la recuperarea prejudiciilor!

Astept cu nerabdare primele dosare cu fraudarea fondurilor europene destinate dezvoltarii Romaniei.

Daca se poate, cu Teldrumul lui Dragnea. Foto, 4 iulie 2019, la Ambasada SUA”, a scris Ondine Ghergut pe Facebook.

Sefa Biroului Procurorului Public European (EPPO), Laura Codruta Kovesi, le-a trimis saptamana trecuta o scrisoare comisarilor europeni Didier Reynders (justitie) si Johannes Hahn (buget si administratie) in care anunta ca noul organism este pregatit sa-si inceapa activitatea la 1 iunie, informeaza luni euractiv.com.

Dintre cei 40 de procurori europeni adjuncti, pana in prezent au fost aprobati zece, in timp ce pentru ceilalti procedurile sunt in desfasurare.

Gabriel Seixas va avea misiunea de a depista la Luxemburg fraudele cu fonduri europene.

EPPO, care ar fi trebuit sa fie operational la sfarsitul anului 2020, este o institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infractiunilor se va putea extinde in viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Biroul Procurorului Public European va functiona ca o structura colegiala, formata din doua niveluri. Nivelul central va fi format din procurorul-sef european, care va avea responsabilitatea generala a biroului. Nivelul descentralizat va fi alcatuit din procurori europeni delegati situati in statele membre, care vor fi insarcinati cu activitatea de zi cu zi a investigatiilor si urmaririlor penale in conformitate cu regulamentul si cu legislatia respectivului stat membru.

Nivelul central va monitoriza, va conduce si va supraveghea toate investigatiile si urmaririle penale desfasurate de procurorii europeni delegati, asigurand astfel o politica consecventa in materie de investigatii si urmarire penala in intreaga Europa. Desi competenta sa este limitata la statele membre participante, EPPO va coopera cu celelalte state din UE neparticipante.

Activitatea EPPO va fi complementara celei a Biroului european de lupta antifrauda (OLAF) si a Eurojust (agentie a Uniunii Europene ce se ocupa de cooperarea judiciara in materie penala intre agentiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmari penal cazuri individuale.

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci nu participa la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia si Danemarca.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentPremierul Cîțu despre prima zi fără mască: ”Am făcut o plimbare la prima ora și a fost wow!”
Articolul următorFostul ministru PSD, Petre Daea, loveste din nou: „Am 100 de ani de munca, n-am lucrat 8 ore”