6.3 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăACTUALITATELectie pentru politicienii romani: Toți europarlamentarii bulgari s-au unit si au trimis...

Lectie pentru politicienii romani: Toți europarlamentarii bulgari s-au unit si au trimis scrisoare deschisă către Olanda sa ne primeasca in Schengen!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Într-o scrisoare adresată premierului şi Parlamentului olandez, toţi reprezentanţii bulgari în Parlamentul European solicită la unison ca Bulgaria şi România să adere la Spaţiul Schengen până la sfârşitul anului, informează centrul de presă al partidului GERB, citat de Rador.

Într-o scrisoare oficială adresată prim-ministrului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, şi membrilor Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Reprezentanţilor Parlamentului olandez, eurodeputaţii bulgari solicită încetarea blocării fără precedent şi fără temei a aderării Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen.

În luna decembrie, problema urmează să fie ridicată din nou la reuniunea miniştrilor justiţiei din statele membre UE – Consiliul JAI. Pentru a ajunge la acordul necesar înainte de întâlnire, delegaţia bulgară în Parlamentul European se declară pregătită să organizeze întruniri de lucru rapide atât cu guvernul olandez, cât şi cu reprezentanţii Parlamentului olandez.

În scrisoarea lor, europarlamentarii bulgari insistă ca Ţările de Jos să ţină cont de evaluarea Comisiei Europene şi de rezoluţiile Parlamentului European, astfel încât „procesul de extindere a Spaţiului Schengen să continue cu aderarea Bulgariei şi României, până la finalul acestui an calendaristic”.

„Deciziile privind extinderea Schengen nu trebuie plasate în strânsă dependenţă de agenda naţională a unui stat membru. Este oportun să fie abordate obiectiv din punctul de vedere al acquis-ului Schengen şi al perspectivelor UE ca spaţiu de solidaritate şi liberă circulaţie”, se subliniază în scrisoarea, semnată de toţi reprezentanţii bulgari în Parlamentul European.

Aceştia susţin în unanimitate şi consecvent poziţia de desfiinţare a controlului la frontierele interne pentru Bulgaria şi România. Potrivit semnatarilor scrisorii, acest lucru este „de o importanţă cheie, nu numai pentru economia şi securitatea ambelor ţări, ci şi pentru întreaga Uniune Europeană”, mai ales în mijlocul unei serii de crize precum războiul din pragul Europei, instabilitatea energetică şi inflaţia în creştere.

Europarlamentarii bulgari reamintesc că legislaţia europeană presupune egalitate între statele membre, iar Bulgaria şi România au acoperit de mult toate criteriile. „Rezultatele misiunii în cadrul Mecanismul de evaluare a acquis-ului Schengen sunt cât se poate de pozitive atât pentru Bulgaria, cât şi pentru România. Mai mult, sunt o dovadă a eforturilor continue pe care ambele ţări le depun pentru aderarea la Schengen”, menţionează reprezentanţii bulgari în Parlamentul European, precizând că invitaţia pentru desfăşurarea misiunii în cauză a fost lansată în mod voluntar de către Sofia şi Bucureşti, în semn de determinare, pentru de a dovedi şi în practică faptul că dispun de capacitatea de a proteja frontierele externe ale UE, se mai arată în comunicatul de presă.

Ultimele stiri