13.1 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăSocialAngajariLege noua in Romania: Poti fi dat afara EXTREM DE USOR!

Lege noua in Romania: Poti fi dat afara EXTREM DE USOR!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Decizia angajatorilor de a comunica decizia de concediere prin e-mail este legală, potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, publicate ieri în Monitorul Oficial, şi care a devenit astfel universal valabilă, anunta economica.net.

Iată decizia instanţei supreme, publicată în Monitorul Oficial din 9 ianuarie.

„Decizia nr.34 în dosarul nr.2436/1/2016
Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Iaşi – Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale în dosarul nr. 6975/99/2014 privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:
În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 77 din Codul Muncii, cu referire la dispoziţiile art. 278 alin. (1) din Codul Muncii şi la dispoziţiile art. 1326 din Codul Civil, decizia de concediere individuală emisă potrivit dispoziţiilor art. 76 din Codul Muncii se poate comunica prin poşta electronică, aceasta reprezentând o modalitate de comunicare aptă din punct de vedere procesual să declanşeze curgerea termenului de contestare jurisdicţională a deciziei, potrivit dispoziţiilor art. 211 alin. (1) lit. a din Legea nr. 62/2011 raportat la dispoziţiile art. 216 din acelaşi act normativ, cu referire la dispoziţiile art. 184 alin. (1) din Codul de procedură civilă, în condiţiile în care salariatul a comunicat angajatorului aceste date de contact şi există o uzanţă a acestei forme de comunicare între părţi.
Decizia astfel comunicată prin poşta electronică, în format PDF accesibil electronic, trebuie să respecte doar cerinţele formale impuse de dispoziţiile art. 76 din Codul Muncii, nu şi pe cele impuse de Legea nr. 455/2001, referitor la înscrisul în formă electronică.
Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.
Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 24 octombrie 2016”

Potrivit articolului 76 din Codul Muncii, decizia de concediere individuală se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu, printre altele : motivele care determină concedierea şi durata preavizului.

Potrivit Înaltei Curţi, „omunicarea prin poşta electronică a deciziei poate fi chiar mai transparentă decât comunicarea prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, întrucât, la rubrica „subiect” din e-mailul transmis, se poate menţiona „comunicare decizie de concediere”.

„În concluzie, comunicarea prin poşta electronică de către angajator a deciziei de concediere individuală emise potrivit art. 76 din Codul muncii reprezintă o modalitate de comunicare aptă din punct de vedere procesual să declanşeze curgerea termenului de contestare jurisdicţională a deciziei, potrivit art. 211 lit. a) din Legea nr. 62/2011, în condiţiile în care salariatul a comunicat angajatorului aceste date de contact şi există o uzanţă a acestei forme de comunicare între părţi, fără a fi necesară confirmarea expresă de către salariatul contestator a primirii acestei corespondenţe”, mai spune Înalta Curte.

Instanţa Supremă a emis această hotărâre după ce un fost angajat a atacat decizia de concediere la o instanţă din Iaşi, pe motiv că a fost emisă prin e-mail şi nu în formă tipărită. Curtea de Apel Iaşi a cerut lămuriri în această speţă înstanţei supreme.

Ultimele stiri