19.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăACTUALITATE”Legile din Romania apara infractorii!” - Reactia magistratilor la teribilul caz din...

”Legile din Romania apara infractorii!” – Reactia magistratilor la teribilul caz din Mehedinti

in:

Stiri pe acelasi subiect

Horia Constantinescu renunţă la șefia ANPC

Demisionarul susţine că predă o instituţie funcţională, cu paşi...

Mașinile electrice se ieftinesc pe fondul scăderii cererii

Sub presiunea concurenţilor chinezi, marii producători auto americani şi...

Ciolacu și Ciucă la cuțite! Negociază din nou calendarul alegerilor

Ciolacu și Ciucă au ajuns la aceeași masă după...

Magistrații din România acuză că legile apără infractorii. Iar judecătorii nu sunt primii care o spun. E marea problemă de care se lovesc și polițiștii care prind hoți sau descind la mafia organizată pentru ca mai apoi să vadă infractorii eliberați. Legea penală română pune accent mai mult pe infractor, iar acest lucru se răsfrânge negativ asupra victimei, cum este și în cazul de la Mehedinți, atrage atenția Asociația VeDem Just.

Asociația a reacționat marți la „cazul Mehedinți”, în care un bărbat condamnat la închisoare pe viață, dar eliberat condiționat, a recidivat și a dat foc unei tinere, conform Mediafax.

„Asociația VeDem Just atrage atenția asupra gravității faptului că legea penală română pune accent mai mult pe infractor, iar acest lucru se răsfrânge negativ asupra victimei, cum este și în cazul de la Mehedinți. Dispozițiile din Codul Penal fac ca liberarea condiționată, care la origini era considerată o vocație și ceva excepțional, să devină un drept pentru condamnat și o regulă pentru instanță. Mai mult, legea recursului compensatoriu, abrogată de abia în decembrie 2019, a generat valuri de infracționalitate recidivantă”, susține asociația.

Potrivit acesteia, în lumina cazurilor din ultimii doi ani, dar și a statisticilor conform cărora peste 50 la sută dintre cei eliberați din penitenciar recidivează, este nevoie urgență de modificarea legislației: liberarea condiționată să fie cu adevărat o excepție, să privească antecedentele penale ale condamnatului, să fie refuzată începând cu a treia condamnare pentru fapte intenționate, iar competența de soluționare a procedurii să revină însăși instanței care a pronunțat condamnarea.

„Modificarea și completarea legislației nu este suficientă. Ea trebuie să meargă împreună cu sprijinirea serviciului de probațiune, o mai bună pregătire a magistraților, dar și a polițiștilor pentru a elimina acele situații în care victima se prezintă în fața acestora și nu primește sprijinul de care are atâta nevoie și împreună cu o educație juridică masivă a populației”, conchide VeDem Just.

Ultimele stiri