Acasă Economie Letonia se pregateste pentru aderarea la zona euro in 2014, desi letonii...

Letonia se pregateste pentru aderarea la zona euro in 2014, desi letonii nu vor

20

Letonia si-a anuntat recent intentia de a adera la zona euro la inceputul anului 2014, in timp ce Polonia, Bulgaria si Republica Ceha nu planuiesc sa intre in Uniunea Economica si Monetara in viitorul apropiat, nota ieri EurActiv. Berlinul a salutat anuntul autoritatilor de la Riga. Ruprecht Polenz, membru al Comisiei pentru afaceri externe a Bundestagului (camera inferioara a parlamentului german), i-a transmis recent presedintelui leton Andris Brezins ca pozitia Letoniei a fost „un semnal international extraordinar” pentru viitorul monedei unice europene.

 

Recent, Polonia, Republica Ceha si Bulgaria au declarat ca aderarea lor la zona euro va fi amanata pana cand aceasta isi va fi rezolvat criza datoriilor. Potrivit tratatelor de aderare la Uniunea Europeana, toate cele 12 state intrate in UE in 2004 si 2007 (printre care si Romania), majoritatea situate in Europa Centrala si de Est, au obligatia de a intra in zona euro cat mai curand din momentul in care sunt deplin pregatite.

 

Un sondaj de opinie realizat de institutul Latvijas Fakti, pe un esantion de 1.000 de letoni, arata ca doar 35% din populatia Letoniei sustine adoptarea euro, in timp ce 59% din letoni se opun acestei perspective, adauga sursa citata.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos