11.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEconomieLiberalii anunta ca alimentele de bază se vor ieftini cu până la...

Liberalii anunta ca alimentele de bază se vor ieftini cu până la 10%

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Liberalii consideră că ieftinirea alimentelor de bază nu va putea depăși 10% din nivelul actual al prețurilor, conform unor surse din conducerea PNL.

„O plafonare a adaosului comercial se poate face prin Ordonanță de Urgență, dar trebuie să avem în vedere că o parte din produse sunt din import și la produsele importate nu ai cum sa plafonezi”, au afirmat surse liberale.

Pe termen lung, singura soluție pentru o reducere a prețurilor alimentelor de bază este înființarea de unități autohtone de producție pentru a nu mai importa alimente.

În cazul unei plafonări a adaosului, cei mai afectați vor fi producătorii, mai spun surse din PNL.

Supermarketurile nu vor lege

Membrii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) vor „un mecanism voluntar” de reducere a preţurilor la o serie de alimente de bază, și nu impunerea prin lege. Lanțurile alimentare spun că reducerea voluntară a prețurilor a funcționat în cazul laptelui.
„Insistăm pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a preţurilor şi nu prin emiterea unui act normativ, marile lanuri de magazine dovedind seriozitate în aplicarea schemei voluntare de diminuare a preţului la lapte, aspect certificat de Ministerului Agriculturii şi de Consiliul Concurenţei, care monitorizează în permanenţă aplicarea acestor reduceri”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, retailerii cer ca mecanismul voluntar să fie aplicat nu doar comercianţilor, ci pe întregul lanţ de produs.

AMRCR (Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România) grupează următoarele companii de retail alimentar şi nealimentar din România: Altex, Artima, Auchan, Brico Depot, Carrefour, Columbus, Cora, DM Drogerie Markt, Decathlon, Dedeman, Flanco, Hornbach, Ikea, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny, Pepco, Profi, Selgros şi este membră a Confederaţiei Patronale „Concordia” şi a organizaţiei „EuroCommerce”.

Ultimele stiri