Acasă ACTUALITATE ”Limba, cultura si civilizatie romaneasca” predat in scolile din Franta

”Limba, cultura si civilizatie romaneasca” predat in scolile din Franta

80

Franta devine a saptea tara din Europa in care va fi predat cursul optional de Limba, cultura si civilizatie romaneasca (LCCR), incepand din acest an. „Din aceasta toamna, in trei scoli din Blanc-Mesnil incep cursuri de Limba, cultura si civilizatie romaneasca pentru elevi romani si nu numai”, a declarat Luca Niculescu, ambasadorul Romaniei in Franta.

Cele trei scoli vor gazdui, pentru inceput, noua grupe de elevi, cursul fiind deschis tuturor celor interesati, nu doar elevilor de origine romana. Numarul estimat de cursanti este de 150.

Protocolul pentru desfasurarea acestui curs in orasul Le Blanc-Mesnil a fost semnat in luna iulie. La finalul saptamanii trecute, Institutul Limbii Romane a incheiat procedura de selectie a personalului didactic care va sustine acest curs.

„Sunt bucuros ca acest demers prinde viata! Avem o relatie excelenta cu Thierry Meignen, primarul orasului Blanc-Mesnil, de langa Paris, unde traiesc aproximativ 2.000 de romani. A primit cu multa deschidere propunerea ambasadei, care a fost imediat sprijinita de catre Institutul Limbii Romane si Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania. Directorul general al ILR, doamna Daiana-Theodora Cuibus, a fost, de altfel, la Paris si au fost selectati si profesorii care vor sustine cursurile”, a adaugat ambasadorul Romaniei in Franta.

Acesta mai sustine faptul ca sunt primele cursuri de acest tip in Franta si este convins ca vor mai urma si altele.

„Sunt incantata sa vorbesc despre aceasta premiera educationala, si anume: din toamna, in trei scoli franceze, copiii romani, dar nu doar acestia, se vor bucura de posibilitatea de a studia cursul de Limba, cultura si civilizatie romaneasca. Am incredere si sunt convinsa ca, in timp, Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin Institutul Limibii Romane, va extinde acest program si va promova, astfel, cunoasterea limbii si culturii nationale”, a declarat ministrul educatiei si cercetarii, Monica Anisie.

Franta se alatura, astfel, celorlalte sase tari in care se deruleaza programul LCCR (Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord), insumand 128 de colaboratori, 446 de unitati scolare, 849 de grupe de elevi si aproximativ 13.200 de cursanti.

Cursul optional este predat de cadre calificate, selectate prin concurs din randul comunitatii romanesti, intr-un format de doua ore pe saptamana, in regim gratuit. Pe langa orele de curs, profesorii si elevii sunt implicati in activitati culturale, de promovare a culturii si civilizatiei romanesti in mediile educationale si in comunitatile de care apartin.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos