Acasă Economie Livrarea de gaz rusesc, reluata! Rusia, Ucraina si UE au ajuns la...

Livrarea de gaz rusesc, reluata! Rusia, Ucraina si UE au ajuns la un acord

26

Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana au ajuns la Bruxelles la un acord pentru reluarea livrarilor de gaz rusesc in aceasta iarna. Modalitatile acordului urmeaza a fi precizate de presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, si ministrii rus si ucrainean ai energiei, Aleksandr Novak si Iuri Prodan, intr-o conferinta de presa anuntata de Comisia Europeana pentru ora 21.45 /20.45 GMT. 

gaze rusesti

Plata datoriei de 3,1 miliarde de dolari se va face in doua transe, prima imediat si cealalta pana la sfarsitul anului, potrivit acestor surse, citate de AFP. „Ucrainenii au bani sa plateasca”, au spus surse europene.

Acordul prevede de asemenea un pret de 385 de dolari pentru 1.000 m3 pe toata durata contractului, care se desfasoara din noiembrie pana la sfarsitul lunii martie 2015. Plata se va face in avans pentru luna urmatoare. Kievul vrea garantii absolute ca acest pret nu se va schimba pe durata contractului. Ucraina, care ar avea nevoie in total de patru miliarde de m3, a obtinut aceasta asigurare.

De asemenea vor fi prezenti la conferinta de presa comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, care a condus discutiile cu rusii si ucrainenii in ultimele luni, precum si sefii grupurilor Gazprom din Rusia si Naftogaz din Ucraina.

Sursa: Agerpres

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos