Acasă Social LOV-ul va fi noua moneda virtuala a ROMILOR! Vezi cu cat va...

LOV-ul va fi noua moneda virtuala a ROMILOR! Vezi cu cat va echivala un LOV!

36

Proaspatul presedinte al Uniunii Internationale a Romilor (IRU) Dorin Cioaba a declarat ca romii de pe trei continente vor avea propria moneda virtuala, numita „lov” de la „lovele”.

Cea mai scumpa moneda insa ramane pentru romii din toata lumea, galbenul din salbele tigancilor. Un galben se cumpara in Romania cu 500 de euro, potrivit lui Dorin Cioaba.

„Vom pleca de la paritatea un lov — un euro si vom vedea daca pe urma va scadea sau va creste. Oricum, intre romii nostri au loc tranzactii cu acele monede de aur care se cheama galbeni. Un galben e 500 de euro. Noi lansam noua moneda virtuala pentru viitor. IRU a trecut pe alt palier, recunoasterea internationala. Daca avem un nou guvern, trebuie sa avem si o noua moneda”, a explicat Dorin Cioaba.

Recent, la Sibiu, la congresul extraordinar al IRU, regele Cioaba a fost ales presedintele romilor. Acesta are dreptul sa convoace Guvernul romilor, condus de un premier din Macedonia, si Parlamentul romilor, condus de un presedinte din Republica Moldova.

In calitate de presedinte al IRU, Dorin Cioaba are dreptul la o indemnizatie lunara de 7.000 de euro, iar premierul si seful Parlamentului romilor, la cate 5.000 de euro, lunar.

„Noi am discutat si partea aceasta. Presedintele va primi in jur de 7.000 de euro pe luna, 5.000 de euro va primi primul-ministru, 5.000 de euro va primi presedintele parlamentului, salariile sunt facute, dar trebuie sa facem rost de bani, de finantari”, a spus Dorin Cioaba.

Acesta recunoaste ca, desi conduce o organizatie mondiala, formata din reprezentantii a 30 de milioane de romi, din 37 de tari, majoritatea nu isi platesc cotizatia de membru al IRU. Un simplu membru IRU trebuie sa plateasca o cotizatie de 10 euro, anual, in schimbul careia primeste o „legitimatie, ca un pasaport”. Cel mai mult platesc liderii de filiale, cate 350 de euro, pe an.

Cioaba spune ca noua moneda virtuala va intra in circulatie, dupa ce romii vor reusi sa fie recunoscuti ca „o natiune fara teritoriu.” Pana atunci, el admite ca salariul de 7.000 de euro, lunar, e foarte posibil sa nu aiba de la cine sa-l incaseze, din lipsa platii cotizatiilor la IRU, asa ca se va multumi si cu bani virtuali.

„Lovelele” tiganesti se anunta a fi mult mai ieftine decat bitcoinul, in conditiile in care acesta din urma depasise, inca din ianuarie, pragul de o mie de dolari, dupa ce producatorul de jocuri pentru social media Zynga anuntase ca va incepe acceptarea monedei virtuale ca optiune de plata, potrivit BBC.

Pana a avea o moneda virtuala proprie, romii din IRU si-au propus sa aiba propriul Guvern, format din premier si 12 ministri. Deocamdata, nu sunt ocupate toate portofoliile, se mai cauta spre exemplu ministru de Interne al romilor, care va trebui sa fie, printre altele, absolvent de Drept. Din noul Guvern al romilor face parte si o romanca de etnie roma, Luminita Cioaba, matusa lui Dorin Cioaba, cunoscuta ca autoare de poezii. Din Parlamentul Romilor, de asemenea face parte si un roman de etnie roma, un apropiat al familiei Cioaba, Mihai Ilarie. Parlamentul romilor e format din 37 de parlamentari, cate unul din fiecare tara membra IRU.

Reconfirmat prin vot majoritar ca presedinte pe urmatorii patru ani al IRU, Dorin Cioaba si-a propus sa faca o vizita luna urmatoare la Casa Alba (SUA), unde spera sa se intalneasca cu un oficial american, pentru a cere sprijin pentru comunitatea romilor din SUA.

Sursa: agerpres.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos