27.1 C
București
vineri, iulie 19, 2024
AcasăDosarMaine este cea mai scurta zi din an: Ce spune traditia ca...

Maine este cea mai scurta zi din an: Ce spune traditia ca nu trebuie să faci. Îți poate aduce ghinion tot anul!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Legatura dintre oboseala si alimentatia din sezonul rece

In sezonul rece, multe persoane sufera de oboseala asociata...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Solstițiul de iarnă 2022 are loc pe 21 decembrie, la ora 23:38. Este ziua cea mai scurtă din an și marchează practic debutul iernii astronomice.

Interesant este faptul că una dintre cele mai vechi scrieri legate de solstițiul de iarnă a fost găsită în antichitate, în Mesopotamia. Pe atunci, sărbătoarea ținea 12 zile și avea ca obiectiv principal să îl sprijine pe zeul Marduk să îmblânzească monştrii haosului pentru încă un an, potrivit Agerpres.

De-a lungul timpului solstițiul de iarnă a fost perecupt mai degrabă ca o luptă între forțele binelui și cele ale răului.

În cazul păgânilor, spre exemplu, aceasta era noaptea în care Marea Zeiţă dădea naştere noului Soare și așa pornea ciclul anotimpurilor. Romanii îi sărbătoreau pe Saturn, zeul recoltelor, şi pe Mithras, zeul luminii.

Pentru români, obiceiurile din preajma solstiţiului de iarnă aduceau cumva aminte de jertfa zeului adorat și îl înlocuirea lui cu bradul sau stejarul, tăiat şi incinerat simbolic în noaptea de Crăciun, cu taurul, reprezentat de o mască, Capra, Brezaia, Ţurca sau Boriţa, dar mai ales, cu porcul, reprezentare neolitică a spiritului grâului, animal sacrificat ritual la Ignatul Porcilor, de Sfântul Ignatie, pe 20 decembrie.

Oamenii credeau că în noaptea solstițiului de iarnă cerurile se deschid, de fapt, dar la fel se întâmplă și cu străfundurile pământului. Ei erau, astfel, foarte atenți la ce spun si gândesc, fiind încurajată gândirea pozitivă. Totodată, aceștia erau încurajați să-și îndrepte toate rugile către cer. Exstă și o explicație în acest sens. Astfel, conform credințelor populare, cei care vor gândi negativ pe toată durata zilei solstițiului de iarnă s-ar putea confrunta cu greutăți pe parcursul întregului an ce va avea să vină.

Tradiția mai vorbește și despre faptul că, pe 21 decembrie, oamenii urcau pe munte cu torțele aprinse pentru a întâmpina răsăritului soarelui, apoi se rugau și făceau petreceri în jurul focului, lucru care se mai păstrează în unele sate din România.

Totodată, se spune că la ora la care este solstițiu nu este bine să fii singur, ci trebuie să fii alături de cineva, pentru a nu te simți singur anul următor.

În plus de asta, pe vremuri oamenii obișnuiau să dea de pomană celor nevoiași. De asemenea, se spune că nu se face curat în casă în ziua solstițiului, deoarece acest lucru ar duce ghinion în gospodărie.

Ultimele stiri