Ministrul Agriculturii a finalizat analiza privind posibilului dublu standard al produselor alimentare comercializate in tarile din vestul si respectiv estul Europei, dupa o luna in care s-au analizat 175 de probe din produse precum carne, produse din carne, lactate, miere, peste, legume si fructe. Spre deosebire de statele care s-au implicat în problema aceasta, România a venit cu o metodă curioasă: nu a făcut nici o comparaţie, le-a testat doar calitatea, informeaza economica.net.

Toate produsele analizate au fost prelevate insa exclusiv din 11 lanturi de hypermarketuri si supermarketuri din Romania, fara a se face vreo comparatie cu aceleasi produse vandute in vreuna dintre statele vestice membre UE.

Alimentele analizate au provenit din spatiul intracomunitar. Astfel, singura problema descoperita a fost la o proba de miere poliflora ambalata in borcane de 500 de grame provenita din Franta – Fleur de Miel – unde s-a depistat o problema de calitate – o depasire de 50% a procentului enzimatic –  care nu pune insa in pericol sanatatea consumatorilor, au anuntat expertii ANSVSA implicati in analiza. Acestia au retras 108 borcane din cele 396 cat a avut lotul.

In rest, s-au descoperit legume si fructe cu urme de reziduuri, dar sub limita admisa de Regulamentele UE.

Cum explica ministrul

Intrebat de ce nu s-au facut analize comparate intre produsele din Romania si cele comercializate in Vestul Europei, ministrul Agriculturii, Petre Daea a explicat ca legislatia comunitara nu i-a permis acest lucru.

„Si noi dorim sa facem acest lucru (comparatia n.red) dar dorim sa o facem in spiritul legilor si a Regulamentelor din acest domeniu. Nu avem competenta legala de a preleva probe pe teritoriul altui stat. De aceea, am adresat omologilor mei din cinci state membre, Germania, Italia,Belgia, Olanda si Franta o scrisoare prin care ii rog sa ne dea posibilitatea expertilor nostri impreuna cu expertii lor sa preleveze probe astfel incat sa le putem compara. Altfel nu poti sa o faci”, a declarat Daea.

Citeste mai multe pe economica.net.

Transparenta face diferenta