Marea Britanie creste amenzile, la noi Curtea Constitutionala le-a desfiintat

283

Raluca Pruna, fost ministru al Justitiei, atrage atentia ca Marea Britanie a marit amenzile pentru incalcarea restrictiilor in timp ce in Romania acestea au fost declarate drept neconstitutionale.

„Marea Britanie, prima patrie a drepturilor omului si a liberalismului, mareste amenzile pentru cei care incalca regulile privind distantarea sociala. Multe alte tari europene au facut asta. Pentru ca asa este peste tot in situatii de urgenta.

In Romania, CCR a desfiintat amenzile ca neconstitutionale, pentru ca textul de lege era lipsit de claritate, precizie, predictibilitate.

Daca exista cineva responsabil in Parlamentul Romaniei sa promoveze imediat un proiect de modificare a celebrului articol 28 din OUG 1/1999 aprobat de Legea 453/2004, declarat neconstitutional. Si sa se foloseasca procedura de urgenta pentru adoptare. Caci fara amenzi care sa aiba efect de descurajare, inconstienta unei minoritati va pune pe toata lumea in pericol. Desi iesim din starea de urgenta, e bine sa nu ne prinda proxima urgenta nepregatiti. Poate fi un cutremur, nu neaparat pandemia.

Va recomand sa ascultati speechul lui Boris Johnson, e pe site’ul guvernului. Este in speech bun si relevant exact pentru ca e al unui ‘convertit’ ulterior la pericolul COVID. Un pericol mare si care nu a trecut deloc. You must obey the rules on social distancing and to enforce those rules we will increase the fines for the small minority who break them”, a scris Raluca Pruna pe Facebook.

Marea Britanie va ramane in carantina cel putin pana pe 1 iunie, a anuntat duminica seara de premierul Boris Johnson, care a prezentat un sistem de alerta in cinci pasi, un fel de ghid al iesirii din izolare.

Daca totul decurge conform planului si numarul cazurilor nu creste, magazinele s-ar putea redeschide la inceputul verii. Iar de la 1 iulie ar putea incepe si o redeschidere a hotelurilor.

Revenind la momentul actual, britanicii care nu pot lucra de acasa se pot intoarce la munca. Exercitiile fizice in aer liber vor fi posibile fara restrictii.

„Nu este momentul sa punem capat pur si simplu carantinei. Cine nu poate lucra de acasa trebuie incurajat sa mearga la serviciu si vrem ca deplasarea pana acolo sa se desfasoare in siguranta. Daca este posibil, mergeti la munca folosind masina sau si mai bine, mergand pe jos sau folosind bicicleta. De miercurri, vrem sa incurajam oamenii sa faca mai multa miscare in aer liber. Va puteti plimba prin parcuri, puteti sa stati la soare, sa mergeti cu masina in alte locuri si chiar sa practicati sporturi doar cu membrii familiei”, a anuntat premierul Boris Johnson.

„In urmatoarele saptamani sau luni am putea merge mai departe de-atat”, a promis el.

„La pasul al doilea, cel mai devreme pe 1 iunie, s-ar putea sa incepem redeschiderea magazinelor si a scolilor primare. Cel mai devreme pana in iulie, dar doar daca situatia o va permite, speram sa redeschidem o parte din industria ospitalitatii”, a aratat Boris Johnson.

Premierul britanic, el insusi recuperat dupa ce a facut o forma destul de severa de Covid-19, le-a cerut conationalilor sa respecte regulile si a anuntat ca valoarea amenzilor va creste.

„Trebuie sa respectati regulile privind distantarea sociala, iar pentru a impune acele reguli, vom creste valoarea amenzilor. Trebuie sa ramanem vigilenti, sa controlam virusul si sa salvam vieti!”, a spus Boris Johnson.

Cu peste 31 de mii de decese, Marea Britanie este pe locul al doilea in lume, in timp ce numarul infectarilor trece de 215.000.