Acasă ACTUALITATE Marko Bela, fost lider UDMR: ”Transilvania nu poate să revină Ungariei, deoarece...

Marko Bela, fost lider UDMR: ”Transilvania nu poate să revină Ungariei, deoarece românii sunt în majoritate de mult”

1229

Întrebat cum vedea viitorul Transilvaniei în perioada comunismului, Marko Bela a declarat, într-un interviu pentru www.24.hu, citat de G4 Media:

”Am crezut că situația Transilvaniei nu este soluționată, am considerat că mai devreme sau mai târziu, această problemă trebuie rezolvată. Întotdeauna am crezut că lucrurile nu pot să rămână așa, că represiunea etnică poate fi înlăturată, și poate fi creat un model echitabil de conviețuire româno-maghiară. Ca și copil, noi, în Secuime, unde abia am întâlnit români, și desigur nu prea cunoșteam nici istoria, am sperat că odată Transilvania va reveni din nou Ungariei”.

Acum însă, fostul lider UDMR este de părere că ”Transilvania nu poate să revină Ungariei, deoarece românii sunt în majoritate de mult, iar astăzi aici locuiesc douăzeci și ceva la sută maghiari și șaptezeci și ceva la sută români. Situația este complicată și de faptul că cei douăzeci și ceva la sută nu au o distribuție omogenă, deoarece în estul Transilvaniei, în partea mai îndepărtată de granița ungară, în cele două județe din Secuime se concentrează populația maghiară, acolo suntem prezenți în procent de șaptezeci – optzeci la sută, în altă parte suntem minoritari sau chiar o diasporă.
Toate acestea, în sine, fac inutilă această amărăciune continuă despre apartenența Transilvaniei. Desigur, este un alt subiect faptul că ceea ce este acum, este rău, iar pentru Transilvania ar trebui creat un statut administrativ specific. Pentru acest statut ar trebui să se lupte”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos