9.1 C
București
sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăDosarMatelotii lui Basescu fac puntea in guvernul interzis lui Dragnea!

Matelotii lui Basescu fac puntea in guvernul interzis lui Dragnea!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Basescu continua sa traga sfori si in guvernul Grindeanu, iar fostul sau coleg de partid Liviu Dragnea nu pare deloc deranjat de acest lucru. La vedere, Traian Basescu, – autointitulat “regele opozitiei PSD” la fel ca regii si bulibasii cu care a facut afaceri fratele sau Mircea Basescu – este in opozitie pralemantera, in realitate Basescu guverneaza prin pionii pe care a reusit sa si-i pastreze in esaloanele doi si trei ale unor ministere-cheie. Unul dintre ei este Mihai Galan, consilier in Ministerul de Finante, implicat in Dosarul Flota si propulsat la centru de gruparea penala de la Malul Marii, Radu Mazare – Nicusor Constantinescu – Sorin Strutinsky.

Guvernul configurat de presedintele PSD, Liviu Dragnea, a venit cu nume necunoscute la nivel de ministri, dar in esaloanele doi si trei sunt reciclati sau mentinuti in functii personaje care in ultimii ani au jucat roluri cheie in promovarea intereselor transpartinice, dupa cum o dovedesc dosarele instrumentate de DNA.
In data de 18 ianuarie, a devenit oficiala revenirea la Ministerul Transporturilor a lui Dragos Titea in pozitia de secretar de stat, implicat intr-un scandal in 2015, dupa ce a plecat la mare cu un elicopter al Scolii de Aviatie din Romania. Sunt unii insa care nici nu mai pleaca, ci reusesc sa-si pastreze pozitia in ciuda schimbarii ministrilor si guvernelor. Este si cazul constanteanului Mihai Galan, consilier cvasipermanentizat in Ministerul de Finante, desi potrivit CV-ului, expertiza sa este mai degraba in zona maritima si imobiliara (apare ca expert in cadrul BNR doar timp de cinci luni). Influenta politica a gruparii Radu Mazare, Nicusor Constantinescu si Sorin Strutinsky l-a propulsat in pozitia de consilier intr-unul dintre cele mai importante ministere.

Locotenentul perfect al lui Basescu
Prima legatura cu grupul de interese al lui Traian Basescu este in zona imobiliara via Claudiu Palaz, fost prefect de Constanta. Podul peste canalul Dunare-Marea Neagra a fost construit pe terenul lui Gheorghe Palaz, tatal fostului prefect si al mamei consilierului Ministrului Finantelor, Marioara Galan.
Pe 8 iulie 2008, Gheorghe Palaz cumpara 85% din aproape 70 de hectare (67.785 mp) cu 150.000 de euro, ceea ce inseamna un pret de 2,6 euro/mp. Restul de 15% din terenul pe care va fi construit Podul a fost cumparat de mama lui Mihai Galan.
Pe data de 21 iulie 2008, Primaria Agigea a eliberat Certificatul de urbanism pentru podul rutier ce urma sa fie construit peste Canalul Dunare-Marea Neagra. Noua zile dupa ce a fost eliberat documentul care certifica executia, Gheorghe Palaz a vandut impreuna cu Marioara Galan integral terenul catre Trans Pec Leasing Galati, cu pretul de 3.185.000 euro (46,98 euro/mp). Altfel spus, un profit de aproape 2,6 milioane de euro pentru cei doi fosti detinatori ai norocosului teren.

Scheme imobiliare de scris in “lucrarile” lui Mazare
Declaratia de avere arata ca portofoliul de proprietati detinute de Mihai Galan este impresionant – aproape 36.000 de hectare. De altfel, in perioada 2006-2012, Mihai Galan a preferat sa fie propriul stapan si s-a dedicat afacerilor imobiliare, domeniu unde s-a bucurat din plin de sprijinul lui Radu Mazare si al lui Claudiu Palaz pentru a face profit si a intermedia terenuri catre persoane apropiate celor doi. Din acelasi CV se poate vedea usor ca perioada de antreprenoriat a lui Mihai Galan coincide cu cea in care mama sa, Marioara Galan, era interpusa in transferul unor terenuri de la Primaria lui Radu Mazare catre beneficiari precum Grigore Pesterau sau Kanmaz Murat. Cel din urma este un apropiat al fostului primar si detinatorul restaurantului Reyna, construit pe cei 650 de mp cumparati tot de la mama lui Galan.

PERIOADA PETROMIN, DOSARUL FLOTA

Tot CV-ul da in vileag faptul ca Mihai Galan a gravitat de la bun inceput in orbita intereselor gruparii Basescu-Mazare-Dragnea (este de notorietate prietenia dintre Mazare si Dragnea). In perioada 1996-2000, Galan a lucrat la compania Petromin SA, iar 1998 a fost analist pentru compania norvegiana Torvald Klaveness. Galan a prins si falimentul Petromin (2005-2006), data la care ocupa functia de director comercial.
In celebrul dosar Flota, Traian Basescu era acuzat ca, in 1991, in calitate de Ministru al Transporturilor, a semnat contractul de asociere cu firma norvegiana Torvald Klaveness careia, practic, i-au fost vandute 16 nave maritime cu un dolar bucata. La vedere, norvegienii de la Klaveness au avut un contract cu Petromin pentru gestionarea a 16 nave mari, cu tonaje intre 55 000 si 165.000 de tone deadweight, considerate printre cele mai performante nave la acea ora. La finalul contractului, Petromin a pierdut 12 din cele 16 nave in favoarea companiei Torvald Klaveness. Prejudiciul produs Petromin SA Constanta prin managementul necorespunzator in perioada 1991-1999 a fost estimat la peste 150 de milioane de dolari.

Flota a disparut in ceata… „bosii” sunt bine-mersi…
Legaturile cu lumea shipping-ului nu se opresc doar la perioada Petromin. Unul dintre personajele care l-a sustinut pe Mihai Galan este Dumitru Popa. Dupa anii ’90, Popa infiinta la Londra compania care a preluat o parte din activitatea de navlosire a fostei ICE Navlomar (flota maritima de transport a Romaniei era administrata, inainte de 1989, de doua companii de navigatie: Intreprinderea de Exploatare a Flotei Maritime (I.E.F.M.) „Navrom“ Constanta – 275 nave si Intreprinderea de Comert Exterior (I.C.E.) „Navlomar“ Bucuresti – 11 nave). In firma Seaforce, Popa este asociat cu un anume Valentin Nedelea, care apare ca actionar cu 25% si in firma lui Galan, Ipsilanti Invest SRL, mentionata in declaratia de avere din 2016.
Si o alta legatura cu Dumitru Popa: Galan a imprumutat-o cu 133.000 lei pe sotia acestuia, Angela Popa, potrivit aceleiasi declaratii de avere din 2016.

Ultimele stiri