Acasă Vorba zilei Materia nu-i decat energie acumulata; si energia poate lua toate formele, de...

Materia nu-i decat energie acumulata; si energia poate lua toate formele, de la caderea unei pietre pana la gandirea omului. Materia si spiritul sunt doua aspecte ale aceleiasi substante, ale aceleiasi existente, ale aceleiasi energii – Niccolo Machiavelli

58

Niccolò di Bernardo dei Machiavelli (n. 3 mai 1469, Florenta – d. 21 iunie 1527, Florenta), cunoscut mai ales cu numeleNiccolò Machiavelli, a fost un diplomat, functionar public, filozof, om politic si scriitor italian.

A fost un exponent de prestigiu al Renasterii italiene. Opera sa capitala Il principe („Principele”) este considerata primul tratat modern de politica.

Nascut in micul sat San Casciano in Val di Pesa, la aproximativ cincisprezece kilometri de Florenta, la 3 mai 1469, Niccolò era fiul lui Bernardo Machiavelli (avocat apartinind unei ramure saracite a unei influente familii Florentine) si al Bartolomeii di Stefano Nelli, ambii de familii culte si de origini nobiliare dar cu putine resurse din cauza unor datorii ale tatalui.

Intrat in serviciul guvernului intre 1494 si 1512 in calitate de contabil, Niccolò Machiavelli a cunoscut succesul dupa proclamarea Republicii Florentine, in 1498. A fost secretar al „Consiliului celor Zece” (i Dieci della liberta e della pace), consiliu care conducea negocierile diplomatice si supraveghea operatiunile militare ale republicii. Printre insarcinarile sale s-au numarat vizitele la suveranul francez (in 1504, 1510-1511), la Sfantul Scaun (1506), si la imparatul german (1507-1508). In timpul misiunilor sale diplomatice a cunoscut multi dintre principii italieni si a putut sa le studieze strategiile politice, in special cele ale lui Cesare Borgia, care era preocupat, la vremea respectiva, de extinderea posesiunilor sale in Italia centrala.

Din 1503 pana in 1506, Machiavelli a reorganizat apararea militara a Republicii Florentine. Desi, in aceasta perioada, armatele de mercenari erau folosite in mod curent, a preferat sa se bazeze doar pe recrutarea de localnici pentru asigurarea unei aparari permanente si patriotice a bunurilor publice. In 1512, cand familia florentina Medici a recastigat puterea asupra Florentei si republica a fost dizolvata, Machiavelli a fost destituit din functie si arestat pentru scurt timp. A fost inchis in Florenta, fiind invinuit de o presupusa conspiratie impotriva noii puteri. Dupa eliberarea sa, a fost exilat si detasat in San Casciano, unde si-a scris cele mai importante lucrari. In ciuda incercarilor sale de a castiga increderea casei de Medici, nu a revenit niciodata la pozitia inalta pe care o detinuse in cadrul guvernului anterior. Cand republica a fost reinstaurata pentru scurt timp, in 1527, a fost suspectat de multi republicani ca ar sustine casa Medici. In acelasi an a murit in Florenta, la 21 iunie si a fost ingropat in basilica Santa Croce.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos