Acasă Stirea zilei Mediul de afaceri cere supraimpozitarea companiilor energetice

Mediul de afaceri cere supraimpozitarea companiilor energetice

Reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania sustin masura guvernului de a impozita profiturile exceptionale obtinute de companiile din sectorul energetic si propun ca banii incasati sa intre intr-un fond strategic de dezvoltare care sa finanteze proiecte de crestere a eficientei energetice.

 

„Aceasta propunere este una dintre masurile propuse constant de AOAR in ultimii ani, cand urmare a evidentei ca prin transferarea unui monopol de stat catre un monopol privat companiile din sectorul energetic au realizat profituri generate de cresteri de preturi fara realizarea niciunei imbunatatiri aduse furnizarii in domeniul combustibililor sau al energiei. Masura a fost aplicata si in alte tari membre ale UE cum sunt Ungaria sau Marea Britanie”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), preluat de Mediafax.

 

Asociatia propune ca veniturile rezultate din aceasta taxare sa constituie surse la un Fond Strategic de Dezvoltare prin care sa fie stimulate proiectele de crestere a eficientei energetice.

 

„AOAR considera oportuna taxarea exceptionala a veniturilor companiilor care activeaza in domenuiul gazelor naturale, in conditiile in care FMI/CE/BM impun Romaniei cresterea pretului de furnizare a acestei resurse energetice. La nivelul UE nu s-a acceptat de catre tari ca Germania, Austria sau Italia sa se treaca la negocierea unui pret unic de livrare a gazelor naturale importate din Rusia (demers important in sensul consolidarii pietei energetice unice europene), protejandu-se aranjamentele preferentiale ale acestor state cu Rusia. Un exemplu concludent il reprezinta triplarea profitului companiei germane E.On, in semestrul 1 din 2012 fata de semestrul 1 din 2011, pe fondul acordului incheiat de compania germana cu Gazprom referitor la reducerea pretului de import al gazelor cu aplicabilitate retroactiva de la 1 mai 2012”, afirma sursa citata.

 

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Liviu Voinea a declarat ca producatorii de gaze naturale si cei de energie electrica vor fi taxati in plus, incepand cu anul viitor, pe veniturile suplimentare obtinute in urma liberalizarii preturilor, pana la incheierea procesului de liberalizare.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentDosarul „referendumului” irita: USL trece la amenintarea procurorilor
Articolul următorReforma politicii de imigratie a intrat in vigoare in SUA