Auto
Mercedes-Benz vrea sa deschida o fabrica in Romania

Mercedes-Benz Vans şi Rivian vor să înfiinţeze o companie mixtă pentru a produce furgonete electrice într-o fabrică din Polonia, Ungaria sau România, în următorii câţiva ani, potrivit unui anunţ al Mercedes-Benz Vans, care a urcat acţiunile Rivian cu peste 5%, transmite Reuters, informează News.ro.
Companiile au semnat un memorandum de înţelegere şi discută cum să producă modelele pe o linie de producţie comună, a spus Mercedes-Benz, adăugând că dezvoltă şi o nouă arhitectură proprie de furgonetă complet electrică, numită VAN.EA.
Şeful Mercedes-Benz Vans, Mathias Geisen, a declarat reporterilor că aceasta va fi o societate mixtă în părţi egale şi a spus că discuţiile ar trebui să se încheie ”foarte curând”.
”Avem foarte multă expertiză când vine vorba de industrializare (dube)… dar, pe de altă parte, Rivian aduce multă expertiză în tehnologie nouă când vine vorba de mobilitatea electrică”, a spus el.
„Acesta este meciul potrivit pentru a găsi o situaţie câştigătoare pentru ambele părţi.”
Cele două companii vor realiza două autoutilitare mari, una bazată pe platforma VAN.EA a Mercedes-Benz şi cealaltă bazată pe platforma electrică Rivian Light Van, la uzina, care va fi prima deţinută de Rivian în Europa.
Mercedes a mai spus că va restructura fabricile germane care construiesc în prezent furgonete Sprinter, pentru a compensa costurile mai mari pentru vehiculele electrice.
„În prezent, toate transportoarele noastre sunt produse în Germania. Suntem singurul producător care face acest lucru… dorim să menţinem producţia în Germania, dar este viabil doar în combinaţie cu o locaţie cu costuri mai mici”, a spus Geisen.
Mercedes cooperează deja cu Renault Nissan pentru furgonete electrice mici, care nu ar fi afectate deoarece se află într-un alt segment de vehicule cu cerinţe diferite, a spus Geisen.
Colaborarea cu Mercedes vine într-un moment crucial pentru Rivian. Compania de furgonete electrice şi vehicule de aventură s-a străduit să intensifice producţia la fabrica sa din Illinois, în timp ce întreruperile lanţului de aprovizionare şi creşterea preţurilor materialelor au forţat-o să reducă personalul şi să întârzie programele de produse.
Acţiunile Rivian au scăzut cu aproape 68% în acest an. Împărţirea costurilor unei fabrici de asamblare europene cu Mercedes ar trebui să ajute startup-ul, care a consumat 1,2 miliarde de dolari în al doilea trimestru, să economisească numerar şi să aloce fonduri pentru cea de-a doua fabrică de asamblare din SUA, planificată pentru 2025.
Auto
Date oficiale: În România circulă peste 62.000 de ”bombe pe roti”. Neoficial… Dumnezeu cu mila!

România a depășit pragul psihologic de 10 milioane de autovehicule înmatriculate la sfârșitul lui 2022. Dintre acestea, oficial, peste 62.000 circulă cu sisteme de propulsie pe GPL. Dar, se pare că există și multe „bombe pe roți” – mașini cu instalații de gaz neomologate.
În urma dezastrului provocat la Crevedia de explozia depozitului de Gaz Petrolier Lichefiat (GPL) patronat de fiul primarului PSD din Caracal, care funcționa ilegal de ani buni, Newsweek a solicitat Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) datele oficiale privind autovehiculele cu sisteme de propulsie pe GPL înregistrate în România, pentru a contura amploarea unei părți a afacerii cu GPL, cea din domeniul transporturilor.
Atenție, însă, cel mai important business cu GPL este cel pentru încălzirea imobilelor, foarte multe clădiri civile și industriale din zone mai izolate, fără rețea de gaze naturale, având în curți butelii imense de GPL.
Datele furnizate Newsweek de DGPCI arată că în România circulă oficial peste 62.000 de autovehicule pe GPL.
Sunt omologate și înmatriculate 61.783 de autoturisme care funcționează cu benzină și GPL, 26 de autoturisme care funcționează doar cu GPL, 13 autobuze și microbuze pe GPL, 212 de autovehicule de marfă pe benzină și GPL și 4 autovehicule de marfă care merg doar cu GPL.
În total, 62.038 din cele peste 10 milioane de autovehicule înmatriculate în România (7.991.901 de autoturisme) funcționează cu sisteme de propulsie pe GPL.
Dar, există și autovehicule care „merg” și cu alte tipuri de gaz – GNC (Gaz Natural Comprimat) și GNL (Gaz Natural Lichefiat) – care au nevoie de stații de alimentare speciale.
Potrivit DGPCI, în România sunt înregistrate la ora actuală 2.449 de autorurisme pe benzină + GNC, 360 de autoturisme pe GNC, 135 de autobuze și microbuze pe GNC, 161 de autovehicule de marfă pe benzină + GNC, 9 autotractoare pe GNC, 386 de autotractoare cu sisteme de propulsie pe GNC/GNL și 15 autotractoare pe GNL + motorină.
Avem și multe „bombe pe roți”
Mașinile pe GPL sunt la modă de zeci de ani în Europa, GPL-ul fiind cu circa 50% mai ieftin decât benzina și motorina și mult mai puțin poluant. În Italia, de exemplu, cele mai multe mașini pe benzină au și instalație de GPL.
Există două tipuri de mașini pe GPL, cu instalație montată direct din fabrică, cum este, de pildă, și Dacia Logan ECO-G 100, și cu instalație aftermarket, pusă ulterior de proprietar. Mașinile cu GPL din fabrică vin direct cu omologarea înscrisă în cartea de identitate, iar mașinile cu instalație GPL aftermarket trebuie omologate obligatoriu individual la RAR.
Datele furnizate Newsweek de DGPCI indică, însă, că în România circulă și multe „bombe pe roți”. Adică, autovehicule cu instalație GPL neomologată.
Concret, DGPCI spune că în România sunt înregistrate 61.783 de autoturisme pe benzină + GPL, dar doar 34 dintre acestea au motor termic de peste 2.0 litri.
Imposibil! Fie datele DGPCI nu sunt corecte, fie în România circulă multe „bombe pe roți”. Oricine este atent în trafic poate identifica cu ușurință, de exemplu, SUV-uri sau limuzine ceva mai vechi, cu motoare mari, de 3.0 litri, 5.0 litri și peste, care au „priză” de GPL.
Auto
Soluția lui Titi Aur pentru reducerea numărului de accidente mortale cauzate de șoferii drogați și beți

Titi Aur consideră că soluția cea mai rapidă este o combinație de educație preventivă, în domeniul circulației, cu o legislație mult mai drastică în privința celor prinși beți sau drogați la volan.
„Este simplu și nu trebuie inventat nimic. Trebuie se vedem ce au făcut vecinii noștrii și cum au reușit să diminueze acest adevărat flagel de pe șosele. Au împletit doua lucruri: educație rutieră, în școala, în general, dar și o școală de șoferi bine făcută, alături de campanii în instituții și firme unde se conduce. O a doua este coerciția. Poliția te oprește, iar judecătorul hotărăște dacă te poate ierta, în caz că ești la prima abatere, ori poate să-ți anuleze permisul și dreptul de a mai conduce vreodată, dacă ești la a patra sau a șaptea abatere. Este, totuși, nevoie de un plan național, bine pus la punct. Guvernele noastre nu au ținut cont de această molimă de pe șosea. Acest domeniu nu a fost niciodată declarat prioritar de către cei aflați la cârma țării. Până când nu vom avea un plan național, să înceapă cu măsuri bine coordonate în cele două direcții, educație și coerciție, nu vom scăpa prea curând de astfel de evenimente”, a declarat Titi Aur în emisiunea „100%”.
Auto
Cum poti sa-ti recuperezi banii daca grindina ti-a spart parbrizul sau ti-a indoit tabla la masina

Fenomenele meteo extreme pun pe gânduri tot mai mulți șoferi. Grindina este unul dintre cele mai periculoase fenomene pentru mașini, asta pentru că bucățile de gheață pot avaria serios un autovehicul în doar câteva minute.
Pentru șoferii care au doar asigurare RCA, pagubele provocate de grindină vor fi suportate din buzunarul propriu.
Pentru șoferii care au o asigurare de tip CASCO, compania de asigurări oferă despăgubiri. Atenție, însă, că foarte multe companii de asigurări elimină tot mai des acest tip de daună din contracte, asta din cauza faptului că fenomenele extreme sunt mult prea frecvente, iar probabilitatea de plată a poliței de asigurare crește considerabil.
Dacă grindina ți-a distrus mașina, și ești asigurat, în primul rând este necesară documentarea daunelor cauzate de grindină, care trebuie făcută cât mai precis posibil:
– Notează ora furtunii cu grindină și locația exactă în care se afla vehiculul în timpul furtunii.
– Fotografiază vehiculul avariat din toate părțile, acordând o atenție deosebită prim-planurilor tuturor zonelor cu daune deosebit de grave cauzate de grindină. Important: fotografiile să cuprindă și numărul de înmatriculare al mașinii, altfel sunt aproape inutile.
– Este necesar să întocmești raportul de daună. Compania va însărcina un expert pentru a inspecta vehiculul. Dacă vehiculul e închiriat, dauna trebuie raportată locatorului. Oricum ar fi, expertul numit va lua legătura cu tine pentru a viziona vehiculul.
– Ca și client, ai putea fi nevoit să aștepți mult pentru o programare atunci când sunt multe mașini afectate după o furtună. Expertul nu vine la domiciliu, trebuie să cădeți de comun acord asupra unui loc unde va avea loc inspecția.
Până când daunele sunt evaluate, poți continua să folosești mașina. Însă, dacă geamurile sunt deteriorate, e important să le repari imediat. Dacă acest lucru este necesar înainte de evaluare, va trebui să prezinți factura expertului când vă veți întâlni. Pentru a te asigura că evaluatorul vehiculului poate înregistra cu ușurință daunele cauzate de grindină, pregătește vehiculul pentru inspecție, potrivit adac.de.
5 sfaturi de cum îți protejezi mașina de grindină
În cazul în care nu deții un garaj, un loc de parcare subteran sau unul mai adăpostit există câteva soluții pentru a-ți proteja mașina de grindină, și anume:
1. Parchează sub un copac
Dacă în zona unde locuiești există copaci înalți, tineri, care nu au coroana foarte bogată, parchează mașina sub unul dintre ei. Nu trebuie să-ți fie teamă pentru că un astfel de arbore nu va cădea pe mașina ta. Atunci când s-a întâmplat ca furtuna să doboare copaci peste mașini a fost vorba despre copaci bătrâni, uscați și netoaletați.
2. Parchează lângă un perete
Dacă vei parca lângă zidul unei clădiri există șanse mari ca mașina ta să nu fie avariată de grindină sau de vreun acoperiș luat de vânt. Este important să parchezi automobilul pe latura opusă direcției din care bate vântul pentru că, în acest fel, bucățile de gheață nu vor cădea pe mașina ta.
3. Nu parca lângă parcuri
Evită să-ți lași mașina pe lângă parcuri pentru că, de obicei, copacii care cad din cauza furtunii se află în aceste zone. Explicația este aceea că în pe lângă parcuri nu există clădiri înalte care să domolească intensitatea vântului, ceea ce înseamnă că aici vântul va sufla cel mai puternic. În plus, când plouă cu grindină, este foarte posibil ca acele crengi uscate să fie smulse și să cadă pe mașina ta provocând pagube mari.
4. Evită să parchezi în intersecții
Nu parca niciodată mașina în intersecții pentru că nivelul acestora este mai jos față de cel al străzilor care se întâlnesc în acest loc. De asemenea, în intersecții există multe canalizări, iar riscul producerii de inundații este mare în caz de ploi torențiale. De aceea, caută locuri de parcare pe trotuare sau pe străzi înclinate.
5. Nu ezita să-ți acoperi mașina
Una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja mașina de grindină, recomandată și de experți, o reprezintă clasica prelată. Dacă nu deții o astfel de prelată, poți folosi covorașele din cauciuc sau din plastic din habitaclu și chiar pături. Cu acestea acoperi mai ales suprafața vitrată și, pe cât posibil, tabla. Ca să le fixezi folosește bandă adezivă sau sfoară, în nici un caz pietre sau cărămizi. În caz de vânt foarte puternic, acestea pot provoca daune mai mari decât grindina.
-
Bucurestio săptămână in urma
Primaria Sectorului 6 olimpica la achizitii viteza! Zeci de achizitii directe intr-o ora cu aceeasi firma!
-
Economie3 săptămâni in urma
Educatia vine din familie! Peste jumatate din romani au invatat comportamentul responsabil din familie
-
Sibiu3 săptămâni in urma
Trei pakistanezi, principalii suspecti pentru moartea afaceristului sibian Adrian Kreiner
-
Arad4 săptămâni in urma
Asasinatele la comanda iau amploare in Romania! Anchetele bat pasul pe loc!
-
Sibiu3 săptămâni in urma
Noi piste in crima de la Sibiu. Pakistanezii erau de fapt un infractor roman din Belgia!
-
Politica2 săptămâni in urma
Berceanu: PNL poate avea soarta PNTCD! Scenariu sau realitate?
-
Sport3 săptămâni in urma
Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!
-
Salaj4 săptămâni in urma
Din teatrele de operatiuni in pietele de zarzavaturi: Ciuca ia pulsul electoratului la fel ca Ciolacu