18.6 C
București
luni, aprilie 15, 2024
AcasăEconomieMinistrul Agriculturii UIMESTE din nou, din PUTUL GANDIRII: Avem cereri pentru irigatii...

Ministrul Agriculturii UIMESTE din nou, din PUTUL GANDIRII: Avem cereri pentru irigatii cat Israelul!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Disperare mare pentru fermieri: prețurile cerealelor continuă să scadă

Disperare mare pentru fermieri după ce prețurile cerealelor au...

România a devenit cel mai mare exportator de grâu din Uniunea Europeana 

Exportul de grâu românesc pe piețele terțe (țări din...

Peștele de la cap se împute: Șef în Poliție reținut pentru fapte de corupție!

Șeful Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă din Argeș...

Dupa ce a anuntat recent ca vrea sa tunda 12 milioane de oi pentru a confecţiona 12 milioane de plăpumi pentru ”săracii” din România, ministrul agriculturii acum are planuri mult mai serioase: vrea să refacă sistemul de irigații care, puse cap la cap, înseamnă drumul de aici până la Berlin și înapoi și spune că a primit cereri de irigații pe o suprafață cât Israelul.

„Programul de refacere a sistemului de irigații este unul complex. Este foarte greu să reconstruiești sistemul de irigații în România. Numai canalele de irigații care trebuie refăcute, recalibrate și racordate la sistem, puse cap la cap, înseamnă drumul de aici până la Berlin și înapoi. Noi le atacăm în etape, începem prima etapă anul acesta, a doua în 2018, iar a treia în 2019 și le vom termina în 2020. Este vorba de un total de 1,9 milioane de hectare”, a precizat ministrul Agriculturii, conform Realitatea.net.

Acesta a subliniat că, în bugetul Ministerului Agriculturii din 2017, există o sumă alocată numai pentru refacerea sistemului de irigații, însă mai sunt prevăzute și sume pentru a putea oferi fermierilor apa gratuită până la stația de punere sub presiune.

„Avem actul normativ pus în mișcare pentru a oferi apă gratuită fermierilor la stațiile de punere sub presiune, dar îi condiționăm să irige pe cei care au posibilități. Acum, până în prezent, avem cereri pentru irigații pe 400.000 de hectare, o suprafață semnificativă, aproape cât Israelul. În a doua parte anului o să începem lucrul efectiv la stațiile de pompare, care înseamnă agregate de pompare, înlocuirea aparaturii, a motoarelor, o muncă tehnică extrem de complexă realizată de oameni care știu domeniul, consacrați în această activitate. Nu oricine se leagă de o stație de pompare. O stație de pompare, sigur la o dimensiune mai mică, înseamnă o jumătate de hidrocentrală de la Porțile de Fier”, a explicat șeful MADR.

Israelul are o suprafata de 20.770 km patrati, in vreme ce hectarele enuntate de domnul ministru insumeaza abia 4000 de km patrati.

Recent, Petre Daea a vorbit despre posibilitatea de a confecţiona 12 milioane de plăpumi pentru ”săracii” din România.

”Sunt 12 milioane de oi. Au 3 kilograme oaia? Da! O plapumă cât ar fi? 3 kilograme! Ar fi 12 milioane de plapume în România pentru săracii ăştia care sunt”, a spus el, în contextul în care a fost întrebat despre faptul că în programul de guvernare al PSD există menţionate înfiinţarea de centre de colectare a lânii.

Ultimele stiri