Cei cinci membri ai Consistoriului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului au finalizat judecata apelului în cazul fostului preot paroh din Moșuni (județul Mureș), Cristian Pomohaci. Acesta a fost destituit din slujirea clericală.

Cazul fostului preot Cristian Dorin Pomohaci s-a încheiat vineri, 6 octombrie, din punctul de vedere al Mitropoliei Ardealului. Sinodul acestei Mitropolii, reunit în ședință, a aprobat decizia Consistoriului mitropolitan care a judecat în zilele de 19 septembrie și 5 octombrie apelul fostului preot. „Aplică fostului preot Cristian Dorin Pomohaci sancțiunea: «depunerea (destituirea) din slujirea clericală» (pierderea dreptului de a săvârși lucrări sfinte, de a purta ținuta clericală și de a se împărtăși în altar; cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfășura activități social-filantropice, culturale, educaționale sau de a fi cântăreț, după caz; activitatea și conduita sa vor fi evaluate anual de Chiriarh), art. 4 (q) din Regulament. Hotărârea Consistoriului Mitropolitan este definitivă și irevocabilă (fără drept de recurs)“, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Sibiului.

Preoția – haină prea grea pentru Pomohaci

Cristian Pomohaci – pentru care s-au găsit enoriași care să și dea cu pumnul, dar și admiratori care să îl aplaude – nu își regăsește locul în rândurile preoțimii, mai arată reprezentanții Mitropoliei Ardealului.

„Consistoriul Mitropolitan a constatat că sarcina preoției, cu toate exigențele ei morale, dogmatice și canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Dorin Pomohaci. De aceea, pentru a-i acorda totala libertate de manifestare în afara ierarhiei bisericești de drept divin și a-și putea soluționa problemele juridice din instanțele civile, fără implicarea Bisericii, Consistoriul Mitropolitan l-a degrevat de marea responsabilitate a preoției, trecându-l în rândul teologilor laici“, mai arată sursa citată.

Cristian Pomohaci a fost caterisit în cursul lunii iulie, de către Arhiepiscopie Alba Iulia, care a luat în discuție scandalul coruperii unui minor în scopuri sexuale, cercetat de procuratori și de care este legat numele fostului preot paroh din Moșuni, totodată interpret de muzică populară. Pomohaci a formulat apel împotriva decizie de la Alba Iulia, iar în fața Consistoriului Mitropolitan a ales să se apere singur.

Sursa: Turnulsfatului.ro

Transparenta face diferenta