20.9 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăACTUALITATEMitropolia Ardealului a anuntat decizia finala: Sarcina preotiei este prea grea de...

Mitropolia Ardealului a anuntat decizia finala: Sarcina preotiei este prea grea de purtat pentru Cristian Pomohaci!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Cei cinci membri ai Consistoriului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului au finalizat judecata apelului în cazul fostului preot paroh din Moșuni (județul Mureș), Cristian Pomohaci. Acesta a fost destituit din slujirea clericală.

Cazul fostului preot Cristian Dorin Pomohaci s-a încheiat vineri, 6 octombrie, din punctul de vedere al Mitropoliei Ardealului. Sinodul acestei Mitropolii, reunit în ședință, a aprobat decizia Consistoriului mitropolitan care a judecat în zilele de 19 septembrie și 5 octombrie apelul fostului preot. „Aplică fostului preot Cristian Dorin Pomohaci sancțiunea: «depunerea (destituirea) din slujirea clericală» (pierderea dreptului de a săvârși lucrări sfinte, de a purta ținuta clericală și de a se împărtăși în altar; cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfășura activități social-filantropice, culturale, educaționale sau de a fi cântăreț, după caz; activitatea și conduita sa vor fi evaluate anual de Chiriarh), art. 4 (q) din Regulament. Hotărârea Consistoriului Mitropolitan este definitivă și irevocabilă (fără drept de recurs)“, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Sibiului.

Preoția – haină prea grea pentru Pomohaci

Cristian Pomohaci – pentru care s-au găsit enoriași care să și dea cu pumnul, dar și admiratori care să îl aplaude – nu își regăsește locul în rândurile preoțimii, mai arată reprezentanții Mitropoliei Ardealului.

„Consistoriul Mitropolitan a constatat că sarcina preoției, cu toate exigențele ei morale, dogmatice și canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Dorin Pomohaci. De aceea, pentru a-i acorda totala libertate de manifestare în afara ierarhiei bisericești de drept divin și a-și putea soluționa problemele juridice din instanțele civile, fără implicarea Bisericii, Consistoriul Mitropolitan l-a degrevat de marea responsabilitate a preoției, trecându-l în rândul teologilor laici“, mai arată sursa citată.

Cristian Pomohaci a fost caterisit în cursul lunii iulie, de către Arhiepiscopie Alba Iulia, care a luat în discuție scandalul coruperii unui minor în scopuri sexuale, cercetat de procuratori și de care este legat numele fostului preot paroh din Moșuni, totodată interpret de muzică populară. Pomohaci a formulat apel împotriva decizie de la Alba Iulia, iar în fața Consistoriului Mitropolitan a ales să se apere singur.

Sursa: Turnulsfatului.ro

Ultimele stiri