Acasă ACTUALITATE Motivele ULUITOARE pentru care Traian Basescu NU A MAI DEVENIT cetatean al...

Motivele ULUITOARE pentru care Traian Basescu NU A MAI DEVENIT cetatean al Republicii Moldova!

32

Inainte de vizita fostului presedinte, Traian Basescu, in Republica Moldova, aproape toate publicatiiletitrau ca acesta va deveni cetatean moldovean, citand o declaratie a ambasadorului roman in Republica Moldova, Marius Lazurca. In timpul vizitei la Chisinau, Basescu a declarat ca nu a solicitat sa primeasca cetatenia moldoveneasca din cauza ca situatia politica din Republica Moldova nu este “propice”, relareaza hyperflash.ro

basescu-republica-moldova„Anterior am declarat ca, in prima vizita efectuata la Chisinau, in calitate de fost presedinte, voi solicita sa primesc cetatenia moldoveneasca. Nu am facut-o fiindca situatia politica din Moldova nu este propice pentru asa ceva. Voi veni ulterior cu solicitarea de a deveni cetatean al Republicii Moldova”, a spus Traian Basescu, in timpul vizitei din 2 aprilie a.c., conform Mediafax.

Conditiile pentru dobandirea cetateniei Republicii Moldova de catre un strain sunt prevazute in legea nr. 1024 din 02.06.2000 la articolul 17. In acest articol se arata ca pentru a fi cetatean al tarii vecine strainul “cu domiciliul legal si obisnuit pe teritoriul Republicii Moldova” trebuie sa aiba “sedere legala si continua pe teritoriul Republicii Moldova cel putin in ultimii 10 ani” (litera a), sa cunoasca si sa respecte prevederile Constitutiei Republicii Moldova (litera e)), sa sustina testul pentru evaluarea nivelului de cunoastere a limbii de stat (litera f)) si sa aiba surse legale de existenta. Singura conditie pe care Traian Basescu nu o poate indeplini este cea legata de sederea legala si continua, INSA presedintele Republicii Moldova poate, potrivit articolului 24 alineatul (2), acorda cetatenie printr-un decret, daca persoana in cauza nu se afla sub incidenta articolului 20 literele a)-d). Acestea precizeaza urmatoarele:

  • a) a savirsit crime internationale, militare sau crime impotriva umanitatii;
  • b) a fost implicata in activitate terorista;
  • c) a fost condamnata la privatiune de libertate pentru infractiuni premeditate si are antecedente penale sau la momentul examinarii cererii se afla sub urmarire penala;
  • d) desfasoara activitate care pericliteaza securitatea statului, ordinea publica, sanatatea si moralitatea populatiei;

Pe 18 martie a.c. fostului presedinte, Traian Basescu, i s-a adus la cunostinta de catre procurori ca este urmarit penal pentru santaj, ceea ce intra sub incidenta articolului 20 litera c) din legea Republicii Moldova privind obtinerea cetateniei.

Daca presedintele Republicii Moldova ar fi emis decretul de acordare a cetateniei fara a tine cont de aceasta prevedere, potrivit articolului 41, decretul ar fi putut fi atacat la Curtea Suprema de Justitie.

  • Decretul Presedintelui Republicii Moldova in problema cetateniei poate fi atacat in Curtea Suprema de Justitie in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare.

Cel mai probabil, acest decret ar fi fost atacat de prorusii din Republica Moldova avand in vedere atacurile virulente ale lui Traian Basescu, din timpul mandatului, la adresa Rusiei.

Acestea fiind spuse, oare situatia politica din Republica Moldova nu era propice pentru ca Traian Basescu sa ceara cetatenia Republicii Moldova sau situatia juridica a lui Traian Basescu nu era propice pentru obtinerea cetateniei?

Oare si-ar fi asumat presedintele Nicolae Timofti incalcarea legii si, implicit, atacurile adversarilor politici pentru Traian Basescu?

Sursa: stiripesurse.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos