30.3 C
București
luni, aprilie 15, 2024
AcasăACTUALITATEMutare surprinzatoare a Romaniei in contextul razboiului din Ucraina: Am batut palma...

Mutare surprinzatoare a Romaniei in contextul razboiului din Ucraina: Am batut palma cu Turcia!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Victorie simbolica a rusilor la Avdiivka

Victorie simbolică a rusilor la Avdiivka după ce armata...

Zelenski vrea o ”resetare” în conducerea ţării

Volodimir Zelenski a declarat ca vrea o  ”resetare” de...

Ministerul Justiției va începe demersurile pentru extrădarea cumnatului lui Mircea Geoană

Ministerul Justiției va începe demersurile pentru extrădarea cumnatului lui...

Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a avut o întrevedere tête-à-tête cu omologul său turc, Hulusi Akar. În cadrul discuțiilor cei doi oficiali au vorbit despre situația gravă de securitate din Marea Neagră, generată de minele amplasate în zonă.

De asemenea, anunță partea română, cele două țări își vor dezvolta relațiile în industria de apărare, dar și prin pregătirea și instruirea în comun a militarilor din cele două state. Întâlnirea cu partea turcă este cu atât mai importantă cu cât Turcia deține una dintre cele mai puternice armate din Europa și chiar Asia. Turcia este a doua cea mai mare armată din NATO, fiind un jucător cheie în regiune.

„Sunt onorat să îl avem oaspete, în aceste zile, în România, pe ministrul apărării din Republica Turcia, Domnul Hulusi Akar.

Pe durata întrevederiii tête-à-tête pe care am avut-o în cursul zilei de astăzi, la sediul Ministerului Apărării Naționale, am vorbit despre situația de securitate din regiunea Mării Negre, pe fondul evoluțiilor războiului din Ucraina, precum și despre cooperarea în domeniul apărării, atât în plan bilateral, dar și în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Am subliniat faptul că România va continua să acorde o atenție sporită evoluțiilor de securitate din regiunea Mării Negre, care și-a reconfirmat relevanța strategică pentru securitatea euro-atlantică în contextul actualului război și am accentuat faptul că țara noastră va rămâne totodată angajată în ceea ce privește răspunsul la criza umanitară cauzată de invazia Ucrainei.

Am reconfirmat împreună importanța sprijinului pentru Ucraina, având în vedere impactul acestui război asupra întregii societăți ucrainene și asupra securității regiunii Mării Negre.

Am convenit să dezvoltăm relațiile de cooperare dintre România și Turcia în domeniul apărării, atât în plan bilateral, cât și aliat, cu accent pe intensificarea consultărilor bilaterale periodice pe teme de interes comun, dar și să dezvoltîn relațiile dintre țările noastre în domenii precum industria de apărare, educația militară, pregătirea și instruirea în comun a militarilor din cele două state.

Îi mulțumesc Domnului Ministru Hulusi Akar pentru că a participat, alături de mine, la ceremonia militară și religioasă organizată, cu prilejul Zilei Eroilor, în Parcul Carol din București, în cadrul căreia a depus o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut”, a spus Vasile Dîncu.

Hulusi Akar a fost primit și de președintele României, Klaus Iohannis.

Ultimele stiri