Acasă Stirea zilei NASA a cooptat o romanca in echipa care reintroduce viata pe Marte....

NASA a cooptat o romanca in echipa care reintroduce viata pe Marte. Cine este Irina Anca Șelariu?

În programul trimiterii unui echipaj uman pe Marte, NASA a ales primii voluntari. Printre ei se află și o româncă.

Ei vor locui într-un habitat special, unde, timp de un an, vor simula viața pe Planeta Roșie, pentru a înțelege mai bine provocările unei astfel de misiuni. Experimentul este programat să înceapă în această vară.

Dincolo de forma ciudată a pereților, această casă pare, la prima vedere, ca oricare alta. Dar clădirea de 160 de metri pătrați este, de fapt, un laborator, unde patru cercetători voluntari își vor petrece un an din viață. Vor trăi în condiții similare cu astronauții care vor ajunge, în cele din urmă, pe planeta Marte.

Grace Douglas, cercetător NASA: „Vor petrece 378 de zile în acest habitat. Nu vor părăsi incinta. Noi va trebui să înțelegem modul în care (voluntarii) se vor acomoda având în vedere resursele disponibile și ce impact vor avea asupra performanței lor. ”

Habitatul a fost construit în Houston cu ajutorul unei imprimante 3D. Spațiul include patru camere mici, două băi, o fermă verticală pentru cultivarea hranei, o sală de sport și mult nisip roșu.

Gustavo Valdes, CNN: „Dormitoarele sunt mici. Au 2 metri lățime și 4 metri lungime. Există un singur pat, un birou mic și un dulap pentru depozitarea bunurilor personale. Acesta este unul dintre puținele spații unde nu există camere de supraveghere, care să monitorizeze fiecare aspect al misiunii. Aceste cutii vor fi folosite pentru a vedea dacă vor putea să crească plante, fructe sau legume, în acest spațiu mic, pentru că nu e ușor să aduci provizii pe Marte. ”

În experimentul NASA a fost inclusă și o româncă. Originară din Brașov, Irina Anca Șelariu este microbiolog în cadrul Marinei Militare americane. Are o diplomă în biochimie obţinută în New Jersey şi un doctorat în științe biomedicale interdisciplinare.

Echipa de voluntari va simula diferite plimbări în spațiu și va fi supusă constant unor factori de stres, precum restricţiile de apă sau diverse defecţiuni.

Gustavo Valdes, CNN: „Singurul contact pe care voluntarii îl vor avea cu lumea exterioară va fi prin acest orificiu, prin care își vor putea scoate brațul pentru a li se lua probe de sânge sau pentru orice altceva va fi necesar, dar fără a-i vedea pe oamenii aflați de cealaltă parte a peretelui.”

Experimentul NASA va debuta în iunie. Dacă lucrurile vor decurge conform planului, NASA vrea să trimită oameni să exploreze planeta Marte peste aproximativ 15 ani.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentIohannis i-a spus presedintelui Braziliei in fata: Ucraina e victima. Trebuie să fie sprijinită internațional!
Articolul următorExpertii internationali vad o imbunatatire majora a Bucurestiului. Nicușor Dan: „Eforturile noastre invizibile pentru stabilizarea financiară a primăriei devin vizibile”