În martie 2002, NASA a lansat doi sateliţi de care majoritatea nici nu a auzit. Aceşti sateliţi sunt numiţi GRACE, iar scopul lor se află în aria de cercetare a recuperării gravitaţiei și a experimentelor climatice. Lansând semnale De viguros semnale spre Pământ, ei măsoară practic câmpul gravitațional în diferite puncte de pe Terra, care pot varia, scrie capital.ro, citand Business Insider.
Sateliţii operează în colaborare cu German Operations Space Center, Jet Propulsion Lab din California şi Centrul din Austin pentru Cercetări Spaţiale al Universităţii Texas, scrie publicaţia The Daily Reckoning, citată de portalul de ştiri Business Insider.
Pe lângă studierea câmpului gravitațional al Pământului pentru informații științifice pure, sateliții GRACE s-au dovedit a fi de neprețuit în măsurarea multe resurse Pământului, în special apa proaspătă.
GRACE poate de exemplu prezice inundațiile majore, aşa cum a fost cazul în 2011, când râul Missouri a inundat zonele adiacente, deoarece sistemul acestor sateliţi poate determina saturația solului cu apă și astfel predispoziția la inundații.
În ultimele săptămâni, GRACE a finalizat un studiu al celor 37 de mari bazine acvifere din lume și a constatat că mai mult de o treime dintre ele sunt folosite la rate nesustenabile – acestea sunt drenate mult mai rapid decât procesele naturale le pot restaura, scrie The Daily Reckoning.
Citeste si:
NASA tocmai a facut o descoperire prin care RESCRIE MANUALELE scolare!
Sateliții pot masura mici schimbări în câmpul gravitațional în orice punct de pe Pământ. Atunci când nivelul de apă dintr-un acvifer scade, şi atracție gravitațională în acea zonă scade, de asemenea.
Zburând la o distanţă de aproximativ 137 de mile unul de celălalt, sateliții au descoperit că 13 din cele 37 de acvifere, din California în Orientul Mijlociu în China, rămân fără apă.
Iar 8 din cele 13 sunt suprasolicitate, dar nu beneficiază de nicio reaprovizionare. Cinci au fost declarate extrem de stresate sau foarte stresate, cu anumite reaprovizionări, dar nu suficiente pentru a susţine utilizarea lor.
Un acvifer suprasolicitat va intra în colaps și nu mai reține apa.
Alexandra Richey, autorul principal al studiului care a fost publicat in revista Water Resources Researrch, spune că este îngrijorată în privinţa a ceea ce se va întâmpla atunci când rezervele de apă se termină în zonele cu tensiuni sociale și politice, cum ar fi Orientul Mijlociu.
Sistemul acvifer arab furnizează apă pentru 60 de milioane de oameni din Orientul Mijlociu și a fost declarată în studiu cea mai stresată sursă de alimentare cu apă din lume. Bazinul acvifer Hindus din India și Pakistan este al doilea cel mai suprasolicitat. Potrivit unei surse de la NASA, Pakistanul extrage apa din sistem, care curge, de asemenea, şi în India.
Sateliții GRACE au fost utilizaţi recent pentru a calcula de cât de mult apă are nevoie California pentru a se recupera după secetă. Sateliții au arătat că statul american are nevoie de 11 trilioane de galoane de apă în urma precipitaţiilor, ceea ce reprezintă cu 50% mai mult decât poate deţine cel mai mare bazin acvifer din Statele Unite.
În plus, sateliții au arătat că deficitul de apă din California este în crestere dramatică, articolul preluat de Business Insider.