Acasă Dosar Newsweek: România a cumparat ventilatoare anti-COVID de două ori mai scumpe de...

Newsweek: România a cumparat ventilatoare anti-COVID de două ori mai scumpe de la prietenul lui Raed Arafat

513

20 de ventilatoare medicale chinezești au fost cumpărate la preț dublu de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) de la firma Deltamed, patronată de Dan Gorgan, un apropiat al secretarului de stat Raed Arafat. Deși, oficial, Arafat nu conduce ONAC, decide ce se ia, informează newsweek.ro.

Alte 300 de ventilatoare au fost cumpărate la prețuri de aproape patru ori mai mari de la General Electric Medical Systems.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate nu este la prima achiziție controversată. În aprilie 2020, ONAC a semnat două contracte cadru pentru achiziționarea unor ventilatoare medicale de la două firme înregistrate în Coreea de Sud și Elveția. Inspectoratul pentru Situații de Urgență, condus de generalul Dan Paul Iamandi, a plătit fără clipească celor două firme avansuri de 2,45 milioane USD, respectiv 1,935 milioane euro în baza contractelor cadru.

Patronii celor două firme au dispărut cu banii fără a livra ventilatoarele contractate. Paguba adusă bugetului de stat se ridică la aproximativ patru milioane de euro, conform unui raport al Curții de Conturi. Într-un caz asemănător, Adrian Ionel, fostul director general al companiei Unifarm, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu.

Secretarul de stat Raed Arafat controlează toate achizițiile publice pentru echipamente medicale făcute de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), instituție subordonată Ministerului Finanțelor Publice și condusă de Cornelia Nagy. Arafat solicită ce și cât să se cumpere, ONAC face documentația și semnează contractele cadru, apoi contractele subsecvente sunt semnate de Departamentul pentru Situații de Urgență. La final, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, condus de generalul Dan Paul Iamandi, plătește comanda lui Arafat.

Ventilatoare chinezești: 22.000 euro bucata

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a continuat seria achizițiilor controversate. În octombrie a.c., a solicitat 12 oferte pentru a achiziționa o cantitate maximă de 300 de ventilatoare medicale pentru constituirea stocurilor de urgență medicală. După analizarea ofertelor, s-a constatat că doar firmele Deltamed și General Electric Medical Systems România SRL au ofertele conforme. Astfel, pe 4 noiembrie a.c., ONAC a decis să semneze un contract de 440.000 euro cu firma Deltamed pentru achiziționarea a 20 de ventilatoare medicale Mindray SV 300. Producătorul acestor ventilatoare este compania chineză Mindray Medical International Limited cu sediul în Shenzen, China.

Newsweek România a analizat mai multe site-uri de specialitate care vând ventilatoarele medicale chinezești Mindray SV300. De exemplu, pe site-ul cardomedical.com, același model de ventilator a costat 15.000 USD, dar prețul a fost redus la dor 10.500 USD. Adică, de două ori mai ieftin față de prețul la care a fost achiziționat de către ONAC.

Citeste continuarea pe newsweek.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos